Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 666
Samochód: Sprinter 513

Sypialnia w kontenerze .

Witam . Na dniach chce kupic sprintera 511 lub 513 z kontenerem 4,25m lub dluzszy ( wolalbym 5m dlugosc kontenera ale ciezko z takim kontenerem dostac ) .

Mam w planach wyciac otwor miedzy siedzeniami w szoferce i otwor w kontenerze . Jezeli w szoferce beda 3 siedzenia to wywalam 2 pasazerskie i wstawiam jedno . Wycinam otwor w kontenerze i jestem wewnatrz ...
Tam chce zrobic 1m szerokosci sypialnie / wysokosc okolo 160cm-180cm ( zobaczymy w praktyce ile bedzie OK ).
Sypialnia na duzy wygodny domowy materac , bedzie leciec od boku do boku kontenera .
W kontenerze od strony kierowcy chce wstawic w pionie szyberdach . Od strony pasazera drzwi w kontenerze , tak aby mozna bylo swobodnie wchodzic/wychodzic/przewietrzyc itd.
Wszystko bedzie zrobione samodzielnie - ale profesjonalnie ( nie wchodze w sprawy techniczne wykonania tego projektu bo to nie jest istotne )

Moje pytanie ... czy takie przerobki beda legalne ? Bedziemy jezdzic polska-hiszpania . Czy podczas kontroli jakis BAG czy inne inspekcje nie beda mialy obiekcji ?
Bede wdzieczny za odpowiedz / podpowiedz .

Zalaczam zdjecie planowanego projektu .

http://naforum.zapodaj.net/b4291974fc22.jpg.html

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Żółtek

Człowieku, a przewidziałeś wożenie jakiegokolwiek ładunku?
Czy zamierzasz stawiać palety metr od ściany?
Lepiej ogarnij jakiś zdezelowany kurnik za tysiaka, doprowadź do ładu i jakoś to powinno być, to konstrukcja, o której myślisz jak dla mnie jest bez sensu.

Użytkownik

Użytkownik

dokładnie jak kolega napisał ,lepiej jakiś kurnik niż jakieś samowole .Równie dobrze możesz iść spać na pake. :mrgreen:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ta samowola nie jest czymś zabronionym. Możesz sobie wyciąć dziurę do dziupli z tyłu, ale stracisz jak wspomnieli przedmówcy miejsce na pace...

O ile wozisz jakieś stałe ładunki, którym nie przeszkadza kojo na pace, to w innym przypadku jest środek czarnej dupy..

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ciekawy jestem co by Deutsche Polizai powiedział widząc dziurę w kabinie i "tunel" na pakę. :lol:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Ciekawy jestem co by Deutsche Polizai powiedział widząc dziurę w kabinie i "tunel" na pakę. :lol:
Nic by nie powiedzieli...
Auta kurierskie, lodziarki i inne wydumki mają przefistowaną tylną scianę i ich nie rozstrzeliwują.
Spytaj Wojtasa92. Jego wujek sprintkiem lata(ł) z takim Kojem za kabiną...

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Wiem wiem, zresztą dużo naszych blaszaków lata z łóżkami, jednak jest to spójna konstrukcja, a tutaj jakby 2 pokoje. Jeden to kabina, a drugi kontener.
Drugą sprawą jest, że osobiście bałbym się taką machiną poruszać. :)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: osobowy

Cytuj:
Cytuj:
Nic by nie powiedzieli...
Auta kurierskie, lodziarki i inne wydumki mają przefistowaną tylną scianę i ich nie rozstrzeliwują.
No tak, ale sprinter wujka Wojtasa92 to był blaszak, a nie oddzielno kabina i paka, tak więc miał tam mniej drutowania, bez robienia żadnych dodatkowych tuneli.

BTW, (do autora tematu ) Jak chciałbyś rozwiązać ogrzewanie tego łóżka na zabudowie?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1466678
Samochód: Serwis 24h

Webasto + trójnik na kabinę i sypialnie. Jak to kontener nie izolowany to ciężko będzie go ogrzać.

Mobilny serwis w całej UE|Serwis ADBLUE NAPRAWY POWYPADKOWE, PROSTOWANIE RAM!!
tel:+48 731-542-832/+48 664-622-456
https://www.facebook.com/LKWSERWIS

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Często widzę w Niemczech na transporterach busy pod zabudowy...
Na TIRze jedzie rama i kawałek kabiny (przedni).. Tył (i często przód) zakryty plandeką - Do dalszej zabudowy...

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: osobowy

Cytuj:
Webasto + trójnik na kabinę i sypialnie. Jak to kontener nie izolowany to ciężko będzie go ogrzać.
No tak, głównie to mi chodziło o izolacje kontenera, czy ma zamiar cokolwiek z tym zrobić.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Ferrari

Cytuj:
Często widzę w Niemczech na transporterach busy pod zabudowy...
Na TIRze jedzie rama i kawałek kabiny (przedni).. Tył (i często przód) zakryty plandeką - Do dalszej zabudowy...
Często gęsto widać takie Sprintery jak wywożą z Mercedes Ludwigsfelde.

Co do tematu; nie lepiej kupić busa z kabiną dubeltówką i zabudować z tyłu wg uznania?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Człowieku, a przewidziałeś wożenie jakiegokolwiek ładunku?
Czy zamierzasz stawiać palety metr od ściany?
Lepiej ogarnij jakiś zdezelowany kurnik za tysiaka, doprowadź do ładu i jakoś to powinno być, to konstrukcja, o której myślisz jak dla mnie jest bez sensu.
Tak jak pisalem wczesniej nie chcialem wchodzic w szczegoly techniczne , no ale ...
- pomieszczenie sypielne bedzie odgrodzone od czesci na towar scianka z tak zwanego aluminiowego profila 100mm ( uzywanego w budownictwie domow ), miedzy profilami bedzie styropian , po jedenj i drugiej stronie plyta OSB 22mm - czyli sciana bedzie pancerna
- podobnie beda zrobione boki i sufit i scianka kontenera z szoferka , wiec izolacja bedzie super ( podloga tez izolowana )
- dla mnie plastikowa sypialnia na dachu odpada bo mam 195 cm wzrostu i waze 115 kg , jedyna mozliwosc wygodnego wyspania sie to wlasnie ten pomysl z miejscem sypialnym o ktorym pisalem
- w kabinie nad szoferka bedzie spac drugi kierowca bo bedziemy jezdzili we 2 , on jest mniejszych gabarytow wiec moze w takim czyms spac :wink:
- jezeli chodzi o wykonanie to bedzie " pierwsza liga " ( jak to zrobie to postaram sie zamiescic zdjecia tu na forum , wtedy ocenicie sami )
- jezeli chodzi o miejsce na towar to nawet w kontenerze 4,25 cm bedzie go na moje potrzeby wystarczajaco , wiec ten problem odpada . towar nie jest na paletach - bede musial porobic specjalne polki w kontenerze na towar ( dobra nie wnikam bo to nie istotne )
- ogrzewanie jak tu kolega wyzej napisal - Webasto + trójnik na kabinę i sypialnie.
- co do kabiny dubeltowki to bedzie duzo drozej kosztowac ( tez o tym myslalem ) i nie bedzie tyle miejsca co w kontenerze , wiec odpada

Ostatnio zmieniony 19 sie 2012, 7:44 przez EBM, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Wiem wiem, zresztą dużo naszych blaszaków lata z łóżkami, jednak jest to spójna konstrukcja, a tutaj jakby 2 pokoje. Jeden to kabina, a drugi kontener.
Drugą sprawą jest, że osobiście bałbym się taką machiną poruszać. :)

Czego bys sie bal ? Nie rozumiem twojej wypowiedzi ... po takiej przerobce kabina odleci ? kontener sie rozpadnie na 7 czesci ? czy jak to widzisz ? :wink:
Nie robie ingerencji w jakies wazne techniczne sprawy , typu podwozie , mocowania kontenera itd ...

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6451835
Samochód: Crafter

Cytuj:
Co do tematu; nie lepiej kupić busa z kabiną dubeltówką i zabudować z tyłu wg uznania?
Podejrzewam, że w tym Iveco jest takie własnie rozwiązanie.

http://picturepush.com/public/9094274
Cytuj:
Czego bys sie bal ? Nie rozumiem twojej wypowiedzi ... po takiej przerobce kabina odleci ? kontener sie rozpadnie na 7 czesci ? czy jak to widzisz ? :wink:
Nie robie ingerencji w jakies wazne techniczne sprawy , typu podwozie , mocowania kontenera itd ...
Ja bym się bał, że mi towar przednią szybą wyleci przy hamowaniu. :roll:
Cytuj:
- co do kabiny dubeltowki to bedzie duzo drozej kosztowac ( tez o tym myslalem ) i nie bedzie tyle miejsca co w kontenerze , wiec odpada
Ze Sprintera amerykańskiego truck'a nie zrobisz. :)

Trochę kaskaderka, we dwóch latać na Hiszpanie takim busem, na nie wiadomo ile czasu. No ale co ja tam wiem o życiu.. :P

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

wejdź na byle jaki kontener na aucie dostawczym i zobacz jak wygląda przednia ściana wewnątrz.
zwykle jest skatowana przez palety dosuwane paleciakami.
więc ta Twoja kabina będzie musiała wytrzymać takie traktowanie. blacha aluminiowa będzie dobra może na tydzień.
pewnie Ty lub ktoś inny nie odmówi sobie wejścia na kabinę przy za- i rozładunku, więc daszek kabiny z blachy aluminiowej również nie wchodzi w grę.

podsumowując: chcesz z auta dostawczego zrobić trucka ze sleeperem.
jeżeli wozisz farmację, przyprawy, modele w detalu, które mieszczą się na powierzchni jednej góra dwóch palet, to tak. w innym wypadku mija się to z celem. bo chcesz z pojazdu ciężarowego przeznaczonego do przewozu ładunków zrobić pojazd do przewożenia kierowcy z bagażnikiem wielkości solidnego kombi.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7644644
Samochód: Renault Premium DCi

Jeśli koniecznie potrzebujecie spanie dla dwóch osób a nie chcecie/nie opłaca się wam dubel kabina to może coś takiego http://allegro.pl/kabina-sypialna-dwuos ... 24174.html no oczywiście jak auto będzie nowe bo jak używane to już ciężej takie coś wymodzić ale przy zakupie samej ramy i dokupieniu później kontenera też by wyszło.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Jeśli koniecznie potrzebujecie spanie dla dwóch osób a nie chcecie/nie opłaca się wam dubel kabina to może coś takiego http://allegro.pl/kabina-sypialna-dwuos ... 24174.html no oczywiście jak auto będzie nowe bo jak używane to już ciężej takie coś wymodzić ale przy zakupie samej ramy i dokupieniu później kontenera też by wyszło.

klamka zapadla - juz sprinter 513 stoi pod chata , za 2 tygodnie wsadze tu foty po przerobieniu na sypialna kabine

tutaj odpowiadacie nie czytajac co ja pisze ... ja zadnych palet nie bede wozic .....
ja na hiszpanie wale raz w miesiacu i nied przewalam MEGA TON

dla tych co sa sceptyczni to mowie ....2 tygodnie i tu zdjecia zarzuce z przerobki

pozdrawiam braci za kolem , a reszta nie uczy sie odemnie ...

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Ferrari

Twój cyrk, Twoje małpy ... my tym jeździć nie będziemy, ale jak już zadałeś pytanie publicznie to każdy wyraził swoją opinie.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8587289
Samochód: 500dxi

jeśli wykonasz solidną robotę to wyjdzie z tego całkiem niezła sypialka, a towar na pewno nie przeleci przez podwójną ściankę z płyty OSB, do tego dobra izolacja i będzie ok. Czekam na zdjęcia gotowej przeróbki