Witam, przymierzam się do ubiegania o licencję transportową i mam pytanie odnośnie siedziby firmy transportowej. Na stronie GITD znalazłem informację, iż jednym z wymaganych dokumentów jest:
„oświadczenie (druk nr 1) potwierdzające posiadanie rzeczywistej i stałej siedziby w jednym z państw członkowskich”. Czy konieczne jest przedstawienie aktu notarialnego potwierdzającego, iż właściciel firmy ubiegającej się o licencje jest również właścicielem działki na której ma być prowadzona działalność transportowa? Czy wystarczy tylko, ów druk w którym należy podać adres siedziby w której prowadzona jest rzeczywista działalność transportowa, przechowywane dokumenty itp. Chciałbym, aby siedzibą mojej firmy była działka, której prawnymi właścicielami są moi rodzice. Ja osobiście jestem na niej zameldowany i przebywam tam na stałe. Działka oczywiście jest wyposażona w biura i wszystkie elementy niezbędne do prowadzenia działalności gospodarczej.
2. Jeszcze pytanko odnośnie zabezpieczenia finansowego. Czy faktycznie wystarczającym zabezpieczeniem jest wyciąg z konta bankowego? Na forum znalazłem się z takim wpisem od moderatora
Bajzel.
Cytuj:
Wystarczy wykazać wyciąg z konta bankowego kiedy prosisz o wystawienie licencji, potem możesz zrobić z tymi pieniędzmi co chcesz (czyt. chociażby oddać wujkowi, który wysłał Ci je wczoraj)
Zdaje się, że przed 4 grudnia, w niektórych wydziałach komunikacji urzędnicy robili problemy i wyciąg bankowy nie był wystarczającym zabezpieczeniem. Jak to jest naprawdę w tej chwili??