Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 02 wrz 2012, 21:00

Użytkownik

Użytkownik

Oglądając filmik tkaczykowskiego zaciekawiła mnie sytuacja w której Maciek opisuje jak dostał 200 złotowy mandat za tarczkę którą wymienił po tym jak podjechał pod rampę. Wszystko na filmiku od momentu 5:30

http://www.youtube.com/watch?v=YHqvV6fP ... r_embedded#!

Tu moje pytanie. Jak inspektor ITD ustalił, że podjechał kawałek pod rampę bez tarczki?

Post Wysłano: 02 wrz 2012, 21:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Normalnie, tacho rysuje przebytą drogę takie trapezy góra/dół co 5 km. Jeśli ruszysz autem nowa kreska nie będzie się pokrywała z wysokością poprzedniej kreski na poprzedniej tarczce

Filmy z tras

Post Wysłano: 02 wrz 2012, 21:14

Użytkownik

Użytkownik

Dzięki za odpowiedź. Miałem już do czynienia z tarczkami (jeszcze nie jako kierowca) ale nie wpadłem na to, że tachograf zaznacza także to.

Post Wysłano: 03 wrz 2012, 11:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5539280
Samochód: Iveco Stralis 480

Cytuj:
Normalnie, tacho rysuje przebytą drogę takie trapezy góra/dół co 5 km. Jeśli ruszysz autem nowa kreska nie będzie się pokrywała z wysokością poprzedniej kreski na poprzedniej tarczce
Ale MAN nie powiesz mi ze podjezdzajac pod rampe np.100m bez tarczki sierzanty nie beda sie pokrywaly :wink:
Te 100m jest nie do wykrycia :>
Co innego jak jest km czy wiecej-wtedy to juz lekko widac

Ale to juz inna bajka
Ja wsiadajac do auta nie musze wiedziec kto nim jechal bez tarczki
Ja musze miec tylko swoje tarczki i wazne zeby w nich sie tylko zgadzalo

Post Wysłano: 03 wrz 2012, 11:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Ale MAN nie powiesz mi ze podjezdzajac pod rampe np.100m bez tarczki sierzanty nie beda sie pokrywaly
Te 100m jest nie do wykrycia
Co innego jak jest km czy wiecej-wtedy to juz lekko widac
Napisałem o co chodzi, oczywiście przy 100-200 metrach ta nawet na komputerze ciężko wykryć że pojazd był w ruchu.
Tylko nie wiadomo ile tych metrów było w tym konkretnym przypadku :]

Filmy z tras

Post Wysłano: 03 wrz 2012, 14:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Napisałem o co chodzi, oczywiście przy 100-200 metrach ta nawet na komputerze ciężko wykryć że pojazd był w ruchu.
Bardzo łatwo jest wykryć, że pojazd był w ruchu. Jednak patrzeć trzeba nie na wykres drogi(tzw. sierżanty), tylko na wykres aktywności, który(przynajmniej w mojej ciężarówce) reagował nawet na dystansie 3-5 metrów.
Dla przykładu wrzucę skan mojej tarczki, gdzie na największym zbliżeniu(zdjęcie "wykresówka3"), widać jak najpierw się przestawiłem o parę decymetrów i zarejestrował to tylko wykres aktywności. Następnie przejechałem kawałek, i tu już zostały zarejestrowane aktywność, droga i prędkość.

Post Wysłano: 03 wrz 2012, 14:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Bardzo łatwo jest wykryć, że pojazd był w ruchu. Jednak patrzeć trzeba nie na wykres drogi(tzw. sierżanty), tylko na wykres aktywności, który(przynajmniej w mojej ciężarówce) reagował nawet na dystansie 3-5 metrów.
Dla przykładu wrzucę skan mojej tarczki, gdzie na największym zbliżeniu(zdjęcie "wykresówka3"), widać jak najpierw się przestawiłem o parę decymetrów i zarejestrował to tylko wykres aktywności. Następnie przejechałem kawałek, i tu już zostały zarejestrowane aktywność, droga i prędkość.
To o czym piszesz zgadza się gdy nie otwierałeś tacho i nie wymieniałeś tarczki, to w tym przypadku wystarczy ruszyć przysłowiowe pół metra i będzie to widać na wykresie aktywności

Filmy z tras

Post Wysłano: 03 wrz 2012, 15:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Niestety nigdy nie miałem kontroli z czasu pracy, i nie widziałem jak pracuje komputer ITD, ale wydaje mi się, że jest właśnie po to, żeby wychwycić takie rzeczy jak aktywność bez tarczki w urządzeniu. Zauważ, że jest tu już znaczna przerwa w czasie, jak również nastąpiła duża zmiana położenia rysika wykresu aktywności(mówię o sytuacji między godzinami 06.43 - 06.47).

Post Wysłano: 03 wrz 2012, 15:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

No tak zapomniałem że oprócz przebytej drogi, kreska od aktywności zmienia swoją wysokość. Tyle że trzeba wrzucić tarczki na komputer żeby wychwycić różnice położenia kresek

Filmy z tras

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]