Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 03 lip 2008, 16:54

Użytkownik

Użytkownik

GG: 5123594
Samochód: Renault Master 150 dCi

Mam Pytanie, dziś rano zadzwonił do Mnie tata.

Wyjechał w firmie z garażu Manem bez wsadzonej karty do tacho i postawił samochód na dworze. Można tak zrobić czy trzeba coś wcisnąć na tacho ? Tata jeszcze nie miał "szkolenia" dot. Tachografu cyfrowego.

Post Wysłano: 04 lip 2008, 8:34

Użytkownik

Użytkownik

GG: 10523426
Samochód: Mercedes Actros 2644 LS 6X4

Karte włożyć, do tego ona jest, przestawiasz auto, nawet 10 m wkladasz karte. A jak chcesz zachęć tate, żeby sobie poczytał tematy na forum, jest ich trochę, to pomoże mu się dowiedzieć kilku podstawowych rzeczy.

Post Wysłano: 06 lip 2008, 9:17

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: duży

Cytuj:
Karte włożyć, do tego ona jest, przestawiasz auto, nawet 10 m wkladasz karte. A jak chcesz zachęć tate, żeby sobie poczytał tematy na forum, jest ich trochę, to pomoże mu się dowiedzieć kilku podstawowych rzeczy.
No i tu kolego się mylisz niestety....
Bo jeśli poruszasz się po terenie bazy a teren ten nie jest drogą publiczną to nie masz obowiązku rejestrowania czasu pracy-dokladnie to samo pytanie było ostatnio w "Na osi" i inspektor wlasnie wyjasniał ze jesli poruszamy sie np po terenie bazy przestawiamy auto np do mycia to niema obowiązku rejestrowania tego, i nikt Ci za to nic nie zrobi, ja i moi koledzy z firmy zawsze jezdzimy po bazie bez karty i mielismy wiele kontroli (austria,niemcy,włochy,francja) i zaden z kontrolujacych słowa nie powiedział na ten temat :)

Post Wysłano: 07 lip 2008, 10:51

Użytkownik

Użytkownik

no dobra masz racje, poruszanie się po bazie możesz bez karty, źle , się wypowidziałem w poprzednim poście sorka, ale ten czas jazdy po bazie, po sczytaniu bedzie wyskakiwało jako jazda bez karty, jeśli za to nie każą to dobrze wiedzieć, ale myśle że taką jazdę po placu, trzeba chociaż na tacho przestawić jako poza okresem

Post Wysłano: 10 lis 2008, 2:58

Użytkownik

Użytkownik

a ja mam takie pytanie, nie miałem szkolenia więc pozostała mi metoda prób i błędów, chodzi mi o to że jak już skończyłem czas jazdy i robie przerwe to musze zakończyć na tach, w książce jest napisane że trzeba wyjmować karke z tacho po jeździe w czasie przerwy (9h/11h) a jak zapomniałem wyciągnąć to coś się stanie ? wyrysuje mi pauze ?

Post Wysłano: 10 lis 2008, 11:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Po co wyjmować to tak jak byś wyjmował na czas pauzy tarczkę.
Bierzesz tylko w ustawieniach zaznaczasz pauze i wszystko

Post Wysłano: 10 lis 2008, 20:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: IVECO

witam mam pytanie odnośnie czytnika kart i tacho jaki czytnik [zestaw] zakupić daw auta dzięki za podpowiedż :roll:

Post Wysłano: 14 lis 2008, 12:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2805106

Jeden z ośrodków oferuje szkolenie w zakresie obsługi tachografu cyfrowego. Ćwiczenia są na symulatorze, + czas pracy i odczytywanie i analiza danych.
Warto wysłać na takie coś kierowców?

Post Wysłano: 17 lis 2008, 14:41

Użytkownik

Użytkownik

Na pewno warto na takie coś wysłać kierowców, ale z własnego doświadczenia wiem, że jeśli firma wyłoży na takie coś pieniądze, to niektórzy kierowcy "olewtorsko" traktują takie szkolenia i wynik takiegoż szkolenia jest bezsensu bo i tak robią głupie błędy. Tachograf Cyfrowy nie jest skomlikowanym urządzeniem, trzeba go poprostu pilnować.
Proponuję kolego, abyś wysłał kierowców na taki kurs, a potem dał im do podpisu papier (może być wymyślony przez Ciebie), o tym że ukończyli kurs i zdobyli wiedzę, a za każde błedy w obsłudze tachografu będziesz ich karał.

Post Wysłano: 14 lut 2009, 18:16

Użytkownik

Użytkownik

a jak to jest z zółtą tarczką w tacho cyfrowym, w jaki sposób to się ustawia przy włożeniu karty??

kończe trase wyciągam karte i pytami mi sie o kraj zakończenia (i chyba nic wiecej)

jak za dwa dni wkładam karte to mam:
czy zakończyc poprzednią zmianę, zawsze duże TAK
pożniej godzina
kraj
i dane do rozpoczęcia nowej trasy

np. kończe trase, duszę krzeselko i wyciągam karte, po 30 pilku godzinach wracam i co powinienem wybrać , zakończyć poprzednią zmianę TAK czy NIE ??

Post Wysłano: 14 lut 2009, 21:45

Użytkownik

Użytkownik

Mój tata zawsze po zjeździe na baze wyciąga kartę i zaznacza "zakończenie zmiany" czy coś w tym stylu. Jak wkłada kartę to wybiera NIE przy wpisie manualnym i można jechać.

Post Wysłano: 14 lut 2009, 23:52

Cytuj:
chodzi mi o to że jak już skończyłem czas jazdy i robie przerwe to musze zakończyć na tach, w książce jest napisane że trzeba wyjmować karke z tacho po jeździe w czasie przerwy (9h/11h) a jak zapomniałem wyciągnąć to coś się stanie ? wyrysuje mi pauze ?
Jeżeli ustawiłeś na tacho "łóżeczko" to nie ma problemu bo wyrysuje Ci pauzę. Tacho cyfrowe jest tak ustawione, że jak się zatrzymasz to ustawiają się "młoteczki" więc trzeba samemu zmienić na "łóżeczko" żeby zaznaczyło przerwę.

Post Wysłano: 15 lut 2009, 0:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Tacho cyfrowe jest tak ustawione, że jak się zatrzymasz to ustawiają się "młoteczki" więc trzeba samemu zmienić na "łóżeczko" żeby zaznaczyło przerwę.
No i to jest 'problemem wieku dziecięcego' tych tachografów, jeśli się nie przełączy na 'łóżeczko' podczas krótkiej pauzy to jeszcze pół biedy, gorzej jak się o tym zapomni podczas kręcenia długiej. No ale na szczęście problem ten został już zażegnany i w najnowszych tachografach jest wszystko jak być powinno. Jeśli po określonym czasie kierowca nie przełączy na 'łóżeczko', to tachograf sam to zrobi i mamy po problemie. :)

Fotogaleria, Trasy - zapraszam do przeglądania i komentowania.

Post Wysłano: 15 lut 2009, 10:06

Użytkownik

Użytkownik

Dokładnie, u mnie tata nie musi wciskać łóżka. Po zgaszeniu silnika automatycznie się włącza.

Mam pytanie, czy tachograf sygnalizuje pauze np. 15 min. wcześniej ? Jest coś takiego żeby ostrzegało że za 15min. trzeba się zatrzymać ?

Post Wysłano: 15 lut 2009, 10:11

Użytkownik

Użytkownik

może ktos mi odp na pytanie o co chodzi z zapyteniem: czy zakończyc poprzednią zmianę??

wiem jak wychodzą zapisy gdy wybierze się TAK, a co będzie jak wybierze się NIE, czy wtedy od wyjęcia do włożenia karty ta pauza np 30godzinna jest zapisna na karcie, tzn działa to jak żółta wykresówka???

Cytuj:
Mam pytanie, czy tachograf sygnalizuje pauze np. 15 min. wcześniej ? Jest coś takiego żeby ostrzegało że za 15min. trzeba się zatrzymać ?
tak

Post Wysłano: 15 lut 2009, 13:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

Cytuj:

Cytuj:
tak
Nie zawsze to zależy od modelu

Post Wysłano: 15 maja 2011, 19:17

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: VO FH 440

:? dużo postów mało konkretów...

Powtarzam pytanie z góry :

JAKIE URZĄDZENIE do odczytu danych z karty kierowcy i tachografu polecacie ?

Odpowiedz co do jazdy bez karty po "bazie, lesie, plaży, budowie itp." na bazie tach. SIEMENS

wybierasz w menu opcję : wpisz pojazd > OUT Start > "wpis zachowany"
następnie zakańczasz wpis ręcznie bądź jest on zakańczany automatycznie w momencie
włożenia karty

Nowy Sącz i okolice - Zapraszam :)
DPTacho.pl

Post Wysłano: 15 cze 2011, 12:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie wiesz co wybrać ? Zobacz porównanie czytników na stronie http://www.netpolska.com. Nie wiem czy potrzebujesz dla siebie jako kierowcy czy jako przedsiębiorcy.
Generalnie dla kierowcy możesz kupic najtańszy TachoDrive 1 (patrz http://www.netpolska.com/czytniki-tacho ... anych.html ) a jak masz więcej aut to polecam droższy ale zdecydowanie lepszy D-Box 2 (patrz http://www.netpolska.com/czytniki-tacho ... grafu.html )
Zawsze możesz do nas zadzwonić i zapytać 91 482 32 32
Pozdrawaim

Post Wysłano: 19 cze 2011, 16:44
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco Stralis AT440S43 T/P

Cytuj:
Używam OPTAC 3 firmy Stoneridge. Działa.

http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek

Post Wysłano: 19 wrz 2012, 11:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Używam OPTAC 3 firmy Stoneridge. Działa.

Optac jest OK. Ale to jeden z pierwszych czytników. Nie rozwija się. Ma tylko 16MB pamięci i nie można go konfigurować co ma pobierać.

Jeśli mogę coś polecić to w niższej cenie ma TachoDrive 2, ma możliwość konfiguracji i 1GB pamięci !!!
Możesz porównać wszystkie dostępne na rynku czytniki na stronie http://www.tachografcyfrowy.com
Polecam - to nowy sklep.