Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 21 lip 2012, 13:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11426561
Samochód: IVECO STRALIS (tandem)

Cytuj:
To jest chore, te przepisy wymaganie wieku, nie wiem jak to komentować z w ogóle.. Polska to chyba jedyny kraj europejski gdzie trzeba mieć 21lat, żeby zostać kierowcą..W Szwecji potrzebne jest Prawo Jady i Karta Kierowcy, w Niemczech podobnie. Nic więcej..
Delikatnie sie mylisz bo mozna i u nas w polsce mając nawt 18 lat byc kierowcą zawodowym ciężarówki ale robisz prawko C,CE i do tego KW(pełna-280H) która jest warta i 5000zł... do tego ewentualnie karta kierowcy.
Jak skonczysz 21lat to przyśpieszona... warta połowe mniej...

Post Wysłano: 13 wrz 2012, 15:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: jaki popadnie jaki w rączki wpadnie

mam 18 lat i sie zastanawiam co robić ;/ Mam zamiar zrobić prawko na C i co dalej czy w moim wieku warto robić KW, czy wgl znajde prace... Napewno nie odrazu... Jestem w 3 klasie LP, matura teraz i potem chciałbym pracować jako kierowca - planuje załapać sie na jakąś wywrotke, bo to mnie cieszy ;p

I moje pytanie czy robić prawko teraz i potem KW? Może samo prawko zrobić i załapać sie gdzies dorywczo...

Raczej prawko zrobie teraz bo potem sie przepisy zmieniają i bd C od 21 lat - przynajmniej tak słyszałem jeżeli sie myle to poprawcie mnie.

P.S. Jeszcze jedno pytanie czysto teoretyczne. Czy idzie jakoś "załatwić" sobie KW?

Post Wysłano: 20 wrz 2012, 14:42

Użytkownik

Użytkownik

Tak to czytam i z każdym kolejnym postem się bardziej śmieje do monitora... Piotrek pytał o kw, a skończyło się na załatwianiu papierów i jazdą z drewnem... Robicie niepotrzebny syf na forum, a później powstaje milion tych samych tematów.. Ehh..

Co do pytania Piotrka. Jeśli zrobisz przyśpieszoną nie mając 21 będziesz miał tylko ograniczenia tonażowe. Żadna kontrola drogowa Ci tego nie wykryje, dopiero kontrola na firmie może przynieść niepożądane efekty...
Cytuj:
prosze pana powiem tak.. Kocham jazde cieżarowki i cieszy mnie ta praca.. W wieku 16 umiem już prawie wszystko(wiem że nie mam doświadczenia), Dobrze sobie radze z 3 osiowa przyczepa na kołowrocie.. Mam ambicje na zestawy do drewna..i Jakos sobie niewyobrażam że miałbym robic cos innego ;d
Skończ szkołe, zrób papiery zacznij jeździć. Znajdziesz koleżanke, kumple będą chcieli Cie na imprezy wyciągać a Ty będzie mówił, że nie idziesz bo w nocy jedziesz... Robota nie jest taka fajna jak Ci się w tym wieku wydaje. To ciężki kawałek chleba, ale nie zniechęcaj się, jak wszystko sobie dobrze poukładasz to może to być fajne. No i jeszcze jedna rzecz... Skończ dobrą szkołę, bo jazda na pewno kiedyś Ci się znudzi :P
Cytuj:
To jest chore, te przepisy wymaganie wieku, nie wiem jak to komentować z w ogóle.. Polska to chyba jedyny kraj europejski gdzie trzeba mieć 21lat, żeby zostać kierowcą..W Szwecji potrzebne jest Prawo Jady i Karta Kierowcy, w Niemczech podobnie. Nic więcej..
W Polsce nazywa się to kwalifikacja wstępna lub przyśpieszona, w UK jest coś podobnego, w Niemczech także, z tym, że tam musisz mieć 21, koniec i kropka, nie ma mowy o jeździe wcześniej. Więc nie wiem, czy Polska pod tym względem to taki zły kraj. Co do cen, to wszędzie są takie same, czy to w Niemczech, Szwajcarii czy gdzie indziej, problem pojawia się przy naszej wypłacie, która nie jest dobrym odpowiednikiem wykonanej pracy... Można powiedzieć, że tu się sprawa kończy :P
Cytuj:
mam 18 lat i sie zastanawiam co robić ;/ Mam zamiar zrobić prawko na C i co dalej czy w moim wieku warto robić KW, czy wgl znajde prace... Napewno nie odrazu... Jestem w 3 klasie LP, matura teraz i potem chciałbym pracować jako kierowca - planuje załapać sie na jakąś wywrotke, bo to mnie cieszy ;p
Jak masz finanse to rób, prawko Ci zostanie, szkołe skończysz i pójdziesz jeździć :P

Post Wysłano: 25 wrz 2012, 16:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Mercedes

Mam pytanko.

Mam C+E, psychotesty, badania lekarskie oraz zdany egzamin KW. W starym prawku mam wbite C+E ale bez kodu 95 (tj. KW) Gdy zdałem egzamin na KW, złożyłem wniosek o wymianę prawka, do czasu wydania nowego plastiku mogę jeździć?

Post Wysłano: 28 wrz 2012, 19:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Art. 9.

1. Dla osób, które uzyskały kwalifikację wstępną określoną w przepisach rozdziału 7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii:

1) C i C+E wynosi 18 lat;

2) D i D+E wynosi 21 lat.

2. Dla osób, które uzyskały kwalifikację wstępną przyspieszoną, określoną w przepisach rozdziału 7a ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym, minimalny wiek do kierowania pojazdami określonymi w prawie jazdy kategorii D i D+E wynosi:

1) 23 lata lub

2) 21 lat, z tym że taka osoba może kierować wyłącznie pojazdami wykonującymi regularne przewozy osób na liniach komunikacyjnych w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym na trasie nieprzekraczającej 50 km.

Hmmm nic z tego nie rozumiem... nie ma KW przyspieszonej na C? czy jak ?

Post Wysłano: 30 wrz 2012, 12:39

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Cytuj:
W przypadku kat. C KW przyspieszona nie ma wpływu na wiek.

KW pełna -> możliwość zrobienia kat. C nie mając 21 lat + możliwośc pracy jako kierowca

KW przyspieszona -> możliwość pracy jako kierowca

Borys

Post Wysłano: 01 paź 2012, 16:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:

KW pełna -> możliwość zrobienia kat. C nie mając 21 lat + możliwośc pracy jako kierowca

Borys

Zrozumiałem to tak: mam prawko zrobione jeszcze w 2012 i 19 lat i moge robić KW przyspieszoną i śmigać bez ograniczeń tonażowych ?? DObrze Cie zrozumialem ?

Post Wysłano: 01 paź 2012, 17:03
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

GG: 6845711
Samochód: prawo fotelowiec

Cytuj:
Cytuj:

Borys
Czy owy użytkownik nie wprowadza czasami ludzi w błąd ? Robiąc kw przyśpieszoną trzeba czekać do ukończenia 21 roku życia, a robiąc kw pełną nie ma ograniczeń wiekowych.

Post Wysłano: 01 paź 2012, 17:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:

Borys
Czy owy użytkownik nie wprowadza czasami ludzi w błąd ? Robiąc kw przyśpieszoną trzeba czekać do ukończenia 21 roku życia, a robiąc kw pełną nie ma ograniczeń wiekowych.

Niech ktoś dobrze poinformowany to wyjasni

Post Wysłano: 01 paź 2012, 17:24
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

GG: 6845711
Samochód: prawo fotelowiec

7) w art. 39a:

a) w ust. 1:

— pkt 1 otrzymuje brzmienie:

„1) ukończyła:

a) 18 lat — w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii:

— C lub C + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną,

— C1 lub C1 + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyśpieszoną,

b) 21 lat — w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii:

— C lub C + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyśpieszoną,

— D lub D + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną,

— D1 lub D1 + E, o ile przewóz wykonywany jest na liniach regularnych, których trasa nie przekracza 50 km i o ile kierowca uzyskał odpowiednią kwalifikację wstępną przyśpieszoną,

c) 23 lata — w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii D lub D + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyśpieszoną;”,

— pkt 5 otrzymuje brzmienie:

„5) uzyskała kwalifikację wstępną lub kwalifikację wstępną przyśpieszoną, zwane dalej „kwalifikacją”;”,

b) uchyla się ust. 2;

Post Wysłano: 01 paź 2012, 20:27

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:

Borys

Zrozumiałem to tak: mam prawko zrobione jeszcze w 2012 i 19 lat i moge robić KW przyspieszoną i śmigać bez ograniczeń tonażowych ?? DObrze Cie zrozumialem ?
Wyraziłem się mętnie, przykro mi ...
Odpowiem więc jak najprościej - nowa Ustawa o Kierujących przewiduje coś takiego jak KW przyspieszona dla kat C.

Przez "KW przyspieszona -> możliwość pracy jako kierowca" miałem na myśli sytuację wdg. nowej ustawy, gdzie kat C. wyrabia się mając 21 lat.

Więc dla opisanego przez ciebie przypadku "mam prawko zrobione jeszcze w 2012 i 19 lat i moge robić KW przyspieszoną i śmigać bez ograniczeń tonażowych ?? " odpowiedź brzmi "nie".

Borys

Post Wysłano: 01 paź 2012, 20:38

Użytkownik

Użytkownik

dla wszystkich zainteresowanych Kwalifikacjami z woj. MAŁOPOLSKIEGO... 90% PŁACI UNIA!!!

http://mord.pl/128,Opis_projektu.htm

Post Wysłano: 08 paź 2012, 22:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
dla wszystkich zainteresowanych Kwalifikacjami z woj. MAŁOPOLSKIEGO... 90% PŁACI UNIA!!!

http://mord.pl/128,Opis_projektu.htm

hmm kursy KW na C są w susukim i limanowskim a ja jestem z innego powiatu to nie moge przystąpić? Dobrze rozumiem?