Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 17 wrz 2012, 17:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Koledzy mam pewien problem, otóż niedawno miałem grupę turystów. Miałem ich zawieść do Hotelu SPA. Rozpocząłem pracę o 9:00 turyści byli na miejscu o godzinie 13:00. Tam w hotelu wykręciłem prawie 12 h przerwy. Nasz autokar został pod hotelem a ja miałem zmienić się z innym kierowcą który wracał innym autokarem i tym autokarem miałem wracać znów na Podlasie. Tarczkę z autokaru wyjąłem i udałem się po przerwie w wyznaczone miejsce zmiany. Okazało się że autokar uległ awarii i nie mogłem im kontynuować jazdy więc podstawiono mi ponownie autokar którym z rana dowiozłem turystów do Hotelu a ludzi którzy wracali autokarem który uległ awarii przepakowano do tego autokaru którym rozpocząłem pracę.
Tu pojawił się problem otóż wsadziłem nową czystą tarczkę do autokaru którym rozpocząłem z rana pracę po 12 h odpoczynku. Autokarem odwiozłem grupę po czym zjechałem na bazę firmy. Wyjąłem tarczkę ponieważ wysłano mnie autem służbowym wraz z mechanikiem w miejsce awarii autokaru. Właśnie podczas awarii autokaru popełniłem wykroczenie ponieważ użyłem 2 tarczek w jednej dobie. Kiedy autokar został naprawiony dyspozytor wydał mi polecenie abym wykręcił 9 h przerwy i autokarem już naprawionym udał się po grupę turystów których poprzedniego dnia zawiozłem do hotelu SPA. Oczywiście popełniłem kolejny błąd ponieważ w autokarze do którego wsiadłem po naprawie wypisałem nową tarczkę i na niej zacząłem pracę po 9 h.
Czy jest szansa uporządkować jakoś ten bałagan z tarczkami. Dopiero zaczynam karierę w sumie za kółkiem i nie wiedziałem że przy zmianie aut wypisuje się tarczkę z tyłu. Wiem że to, iż zaczynam to żadne usprawiedliwienie ale cóż stało się. Kiedyś czytałem że jak wyrobie dzienny odpoczynek to niby mogę użyć nowej tarczki ale ile w tym prawdy nie wiem....

Post Wysłano: 17 wrz 2012, 21:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: DAF 105XF

Zawsze robiłem każdy cykl praca-odpoczynek na osobnej tarczy, choć czasami wychodziło że drugi cykl zaczynałem tej samej doby. Nigdy problemu nie było. Co innego gdybyś nie miał pauzy a pisałbyś drugą czy trzecią tarczkę - wtedy jest nie cacy ;)

Post Wysłano: 17 wrz 2012, 21:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Zawsze robiłem każdy cykl praca-odpoczynek na osobnej tarczy, choć czasami wychodziło że drugi cykl zaczynałem tej samej doby. Nigdy problemu nie było. Co innego gdybyś nie miał pauzy a pisałbyś drugą czy trzecią tarczkę - wtedy jest nie cacy ;)
Czyli nie mam aż tak wielkiej tragedii i w razie kontroli ITD jakoś uda mi się to wytłumaczyć... :roll:

Post Wysłano: 17 wrz 2012, 22:19

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
22 lata na międzynarodówce i w życiu nikt się do mnie nie przyczepił.Nawet jeżeli wymiata tarczy przypadała na godz 20:00 a ja po długiej pauzie ruszałem np o 13:00 wymieniałem tarczę.Służby kontrolne nawet były zadowolone,bo czas pracy\odpoczynku był niezwykle czytelny,nawet dla laika.

Post Wysłano: 18 wrz 2012, 9:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 958060

Panowie bo tak ma być :D Mówiąc w uproszczeniu każda tarczka na 1 okres jazdy i odpoczynku po nim, jeśli mówimy doba, to chodzi o dzienny okres pracy kierowcy a nie o dobę zegarową. Bo w takim wypadku musielibyśmy codziennie zmieniać tarczki o 24h, to przecież byłoby bez sensu.
Nie można używać 2 tarczek, ale w okresie 1 dnia pracy/jazdy kierowcy tzn. że np. jedziesz 5h autobusem nr 1 a potem siadasz na autobus nr 2 i wkładasz nową tarczkę, tak nie wolno! W takiej sytuacji zabierasz tarczkę odpowiednio rozpisujesz, z tyłu piszesz godzinę zmiany pojazdu i możesz jechać kolejne 4h. Jedynym wyjątkiem może być sytuacja, jeśli pojazdy mają różne rodzaje tachografów i tarczki nie pasują, wtedy trzeba poprostu opisać tarczki i wszystko jasne.

Post Wysłano: 18 wrz 2012, 10:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
22 lata na międzynarodówce i w życiu nikt się do mnie nie przyczepił.Nawet jeżeli wymiata tarczy przypadała na godz 20:00 a ja po długiej pauzie ruszałem np o 13:00 wymieniałem tarczę.Służby kontrolne nawet były zadowolone,bo czas pracy\odpoczynku był niezwykle czytelny,nawet dla laika.
Piszecie jakoś kodami. Powiedzcie czy to co porobiłem ze swoimi tarczkami to duży błąd. To że wkładałem po 9 h odpoczynku nowe tarcze ?

Post Wysłano: 18 wrz 2012, 16:11

Użytkownik

Użytkownik

Troche pogmatawales, ja sie szczerze mowiac zgubilem ;) Jesli w jednym okresie pracy uzywales dwoch tarczek, to grozi Ci mandat. Inaczej mowiac - jesli pomiedzy dwoma okresami dziennego odpoczynku (lub pomiedzy okresem dziennego odpoczynku a okresem tygodniowego odpoczynku) uzyles dwoch tarczek, to grozi Ci mandat. Ale z tego, co wywnioskowalem to chyba jest w porzadku :)

Post Wysłano: 20 wrz 2012, 19:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

To co robić dziś w nocy wyjeżdżam na wycieczkę na Litwę lepiej schować te tarczki czy nie bo się boje trochę służb ITD na Litwie. Proszę podpowiedzcie??

Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]