Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
...bo ja zadalem konkretne pytanie i tez jestem bombardowany jakimis wywodami i filozofia typu ZENEK z CB radio .
mimo, że będzie to OT jeszcze parę słów.

otóż, nie zadałeś pytania, ale szukasz potwierdzenia swojego postępowania, a każdy który jest odmiennego zdania niż Ty jest przez Ciebie niemile widziany.

jeżeli wymagasz tolerancji dla siebie, musisz również ją mieć dla innych. dlaczego ja lub inni użytkownicy mamy mieć takie same poglądy jak Ty?

nikt nie określał Twoich wywodów, jakimi są.
ja bym takiej przeróbki nie robił, a jeżeli już miałbym się zdecydować, to musiałbym być przekonany na 100% o charakterze ładunków jakie wożę i o tym, że przeróbka nie ograniczy możliwości samochodu, który jest moim narzędziem pracy, a o tym nie miałem żadnej informacji z Twoich pierwszych postów. poza tym przy tak niestabilnym rynku transportowym, może się okazać, że za chwilę będę woził zupelnie coś innego.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
W Flerus V/d Eykel mają kawał naczepy wydzielony na sypialkę (jeżdżą we 3, dwóch kierowców i jeden handlowiec na targi kwiatów). Także, jakoś to rozegrać można.
To jak to wygląda w praktyce? Ten trzeci gdzie śpi? w naczepie?

"To są HPI'ki co się trzęsą wszystkie plastiki"

R730-------------\8/

Tam 2 wyra są, w kabinach nie mają górnego wyra tylko szafki.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 10467084
Samochód: Volvo FH 500

Czy przerobienie legalne? W polsce pewnie nikt sie do tego nie bedzie czepial bo i po co maja inne problemy. Czy BAG sie bedzie rzucal? Bardzo mozliwe bo jest to przeprobka bez homologacji producenta (wyciecie tylnej sciany kabiny czyli oslabienie konstrukcji). Tak przynajmniej wyglada to w chwili obecnej. Ze spraw technicznych to pamietaj ze kabina z zabudowa nie moze byc polaczona na sztywno bo calosc ciagle pracuje. Tak wiem nie widac tego ale uwierz mi pracuje. Drzwi z boku do wychodzenia spoko ale to okno na dole to raczej bym sobie darowal i rozwiazal to jakos inaczej. Dlaczego? Ryzyko ze ktos sie wbije do samochodu przez to wlasnie okno ;)

Swoja droga ciekawi mnie co wozisz takiego ze potrzebujesz sprintera o DMC 5 ton zarejestrowanego do 3.5 tony. Znajac te samochody to ładownosc tego auta nie bedzie przekraczala 1000 kg ;)

Cyryl: Mialem sprintera 413 z 2001 roku sprowadzonego. Zarejestrowany byl jako auto o DMC 3500 kg i tak bylo na tabliczce znamionowej i wydaje mi sie ze zostala zamontowana przez producenta (rozkodowany nr VIN potwierdzal te przypuszczenia). Czy zatem mozna powiedziec ze oszukiwalem bo kupilem taki samochod? Nie. Oszukiwalbym gdybym tym samochodzem wozil 2000 kg czyli tyle ile moglby zabrac gdyby byl zarejestrowany jako auto o DMC 4600 kg ale nie byl. Jego ladownosc wynosila tylko 850 kg.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Fakt, ale jadąc w trasę to są tylko dwa fotele, to ten trzeci siedzi na łóżku?

"To są HPI'ki co się trzęsą wszystkie plastiki"

R730-------------\8/

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3477552
Samochód: MAN 12.224 Sprinter 412 Atego 1528

Cytuj:
Cytuj:
Fakt, ale jadąc w trasę to są tylko dwa fotele, to ten trzeci siedzi na łóżku?
na pewno są 3 ja w manie 26.403 z 1998 Commander lion komfort miałem 7 slotów :) 3 pneumatyczne z przodu i 4 z tyłu po podniesieniu łózka wszystko z pasami i wbite 7 w dowód auto latało jako laweta w DE :)

W drodze pewne tak, jakieś pasy na wyrku czy coś. Ale śpią normalnie w naczepie, na v8power zobaczcie. Patrząc od przodu po lewej stronie na samym początku są drzwi, jest chyba nawet zdjęcie jak są one otwarte.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 666
Samochód: Sprinter 513

Jadymy dalej ...
Chyba te obramowanie od szyberdachu przelakieruje na bialo ( w kolorze kontenera) bo teraz za duzo tej czarnizny , a tak bedzie wygladac jakos tak zgrabniej ? :wink:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ostatnio zmieniony 23 wrz 2012, 10:06 przez EBM, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Drzwi z boku do wychodzenia spoko ale to okno na dole to raczej bym sobie darowal i rozwiazal to jakos inaczej. Dlaczego? Ryzyko ze ktos sie wbije do samochodu przez to wlasnie okno ;)
wiesz ... jak maja sie wbic do samochodu to wybija okno w szoferce , to zaden argument :D
Cytuj:
Swoja droga ciekawi mnie co wozisz takiego ze potrzebujesz sprintera o DMC 5 ton zarejestrowanego do 3.5 tony. Znajac te samochody to ładownosc tego auta nie bedzie przekraczala 1000 kg ;)
ja woze lekkie i delikatne przedmioty ( nie kazdy musi wozic cokier na paletach do LIDLA :lol: ), wewnatrz kontenera bede robil aluminiowe regaly/polki ... ale to w swoim czasie
w tej chwili na kontener moge wsadzic 1100 KG ( jest oryginalna naklejka ile mozna wsadzic na pake ) , kabina ktora robie niech bedzie ze wazy 100KG , zostaje mi 1000 kg do kontenera
jak na moje potrzeby to styka
a dlaczego chialem 513 ? bo ma oryginalnie blizniaki z tylu i wole jak samochod ma " zapas " , pozytym jak pisalem wczesniej ten samochod byl sciagany z francji i tam od nowego byl zarejestrowany na 3,5 tony , pod siedzeniem kierowcy jest tabliczka znamionowa i tam pisze 3500 kg , nigdzie nie pisze ze to 5000 kg - wiec nie ma tu jakichs kombinacji

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Żółtek

Cytuj:
ja woze lekkie i delikatne przedmioty ( nie kazdy musi wozic cokier na paletach do LIDLA :lol: ), wewnatrz kontenera bede robil aluminiowe regaly/polki ... ale to w swoim czasie
w tej chwili na kontener moge wsadzic 1100 KG ( jest oryginalna naklejka ile mozna wsadzic na pake ) , kabina ktora robie niech bedzie ze wazy 100KG , zostaje mi 1000 kg do kontenera
jak na moje potrzeby to styka
a dlaczego chialem 513 ? bo ma oryginalnie blizniaki z tylu i wole jak samochod ma " zapas " , pozytym jak pisalem wczesniej ten samochod byl sciagany z francji i tam od nowego byl zarejestrowany na 3,5 tony , pod siedzeniem kierowcy jest tabliczka znamionowa i tam pisze 3500 kg , nigdzie nie pisze ze to 5000 kg - wiec nie ma tu jakichs kombinacji
Kolego polecam Ci zważyć to auto, a nie sugerować się tabliczkami. Dla przykładu master, którym jeżdżę (o wiele lżejsza konstrukcja, nie na ramie, napęd na przód) beze mnie z 3 pustymi epalami i połową baku waży równo 2500 kg. Więc nie wiem czy jesteś na tyle naiwny, żeby wierzyć, że Twój sprinterek może zarzucić 1100 kg.
Drugą sprawą jest to, że to jak był zarejestrowany i jakie ma tabliczki Pana policjanta nie będzie interesowało, przynajmniej w Niemczech.
Mimo wszystko życzę powodzenia. :)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

no tak kolego pewnie masz racje .... co ja bede wierzyl tabliczkom znamionowym fabrycznym ... pewnie dla jaj sobie je montuja albo po to zeby robic ludzi w bambuko .... :lol:

tobie wierze ... dalej pisz swoje madrsci niepodwazalne i jedynie sluszne :lol:

klep tam dalej blah blah blah blah blah i wciskaj ENTER

Ostatnio zmieniony 23 wrz 2012, 13:33 przez Lukassz, łącznie zmieniany 1 raz.
Weź Ty się ogarnij w końcu. Albo odpisuj z sensem albo zamilcz, tak będzie lepiej...

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Żółtek

Cytuj:
no tak kolego pewnie masz racje .... co ja bede wierzyl tabliczkom znamionowym fabrycznym ... pewnie dla jaj sobie je montuja albo po to zeby robic ludzi w bambuko .... :lol:

Chłopaku wspomnisz to co napisałem przy pierwszej kontroli w Niemczech. :lol:
Papatki Panie najmądrzejszy. 8)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:

Dobra jest , nie chce mi sie z wami gadac . Kasuje konto bo po chuja sie scierac z debilami .

SZEROKOSCI !!!

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: osobowy

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:

Dobra jest , nie chce mi sie z wami gadac . Kasuje konto bo po ch** sie scierac z debilami .

SZEROKOSCI !!!
No to żegnamy :D .

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

No to żegnamy :D .[/quote]

mistrzu moderatorze , jak tu sie konto kasuje , bo nie moge takiej opcji znalesc ?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: osobowy

Cytuj:
No to żegnamy :D .
mistrzu moderatorze , jak tu sie konto kasuje , bo nie moge takiej opcji znalesc ?[/quote]
Się niestety nie da, chyba, że uprosisz szefa wszystkich szefów to może...

Użytkownik

Użytkownik

Zacznijmy od tego że Sprinter nie jest na ramie. Jedyne marki aut dostawczych na ramie to Iveco Daily i nie produkowany Renault Mascott. Cała reszta, czyli Mastery, Craftery, Ducaty są na tzw. ramie szczątkowej która od strony technicznej bliżej do podłóżnic.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:

weź większość kamperów zabudowanych w Niemczech i nie tylko w latach gdzieś po 2000 roku. wszystkie mają w papierach i tabliczkach 3,5t DMC, a to taka powszechna bzdura, że w Niemczech kat. B ma być do 4,5t właśnie z tego powodu, że współczesne kampery mają takie wyposażenie, że nia mają możliwości mieścić się w 3,5t.

natomiast, kolega nie narzuca Ci swojej woli, ale radzi pojechać dla pewności na wagę. dlaczego od razu zakładasz jego zła wolę?

jeżeli więc w pojechaniu na wagę ucierpi w jakiś sposób Twój autorytet, wizerunek, czy może pociągać to za sobą takie wydatki na jakie Cię nie stać, to rzeczywiście nie jedź na tą wagę.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1466678
Samochód: Serwis 24h

5xx oznacza konstrukcje 5 tonową, Piątka oznacza 5 ton dopuszczalnej masy całkowitej

Mobilny serwis w całej UE|Serwis ADBLUE NAPRAWY POWYPADKOWE, PROSTOWANIE RAM!!
tel:+48 731-542-832/+48 664-622-456
https://www.facebook.com/LKWSERWIS

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Na ramie jest jeszcze transit, kia. Tyle mi przychodzi do głowy. Co do wagi to kolega mial racje ale zrozumiesz przy pierwszej kontroli. Twoja sprawa ile bedziesz pchal na ten samochod ale wypadalo by miec swiadomosc co sie robi. Jak on na taki kontener legalnie wsadzi 800kg to bedzie dobrze. Jak masz 5xx jak kolega wyżej napisał to nie umiesz czytać tabliczki ale ściemniasz.