Cytuj:
Gdy odpoczynek tygodniowy odbieramy w trasie (poza baza) i kreslimy go na tarczkach (niezaleznie czy na otwartym tacho czy nie) to po powrocie do bazy trzeba wziac z firmy zaswiadczenie o prowadzeniu na ten okres?
Druga sytuacja (zwiazana z tematem) - sytuacja miala miejsce jakis czas temu, ale wole sie upewnic
. Jezdzilem kilka dni w tygodniu (bez przegiecia oczywiscie), jazde skonczylem w niedziele o 6 rano. Tarczka byla zaczeta w sobote o polnocy (wykreslilem pauze od 00:00 do 16:00, potem jazda w dwuosobowej zakonczona o 6:00 w niedziele - opisalem na tarczce odpowiednio datami ze tarczka byla jechana dwa dni i na odwrocie dopisalem ze w niedziele od 6 do polnocy stalem). W poniedzialek na czystej tarczy wykreslona pauza od 00:00 do 7:00 i jazda. Na podstawieniu policja, tarczki mi skontrolowali i nie stwierdzili nieprawidlowosci. Skonczylem prace o 14 i odrazu na odwrocie dorysowalem sobie czas pracy potrzebny na dojechanie do innej miejscowosci 100km dalej (bo rzeczywiscie tak bylo). We wtorek nie jezdzilem, natomiast w srode o 5 wsiadlem w tej miejscowosci, razem z drugim kierowca i pojechalismy w trase. Pytanie: czy na wtorek potrzebuje zaswiadczenie o nieprowadzeniu, czy wystarczy mi wyrysowanie wtorkowego odpoczynku na tarczy? Fizycznie nie mialem mozliwosci zabrania zaswiadczenia z firmy (chyba, zeby mi je przefaksowali). Ostatecznie w trase pojechalem z zaswiadczeniem, ktore dowiozl mi kierowca, ktory przyprowadil auto z bazy do tej miejscowosci 100km dalej, w ktorej zaczynalem prowadzenie pojazdu. Czy w razie kontroli na drodze, gdybym nie mial tego zaswiadczenia, to mialbym jakies konsekwencje?
1. Niby nie bo masz mieć udokumentowane swoje aktywności a dane w tacho czy tarczki to dokument że odbyłeś ten odpoczynek. Ale LEPIEJ potem dołączyć do tego zaświadczenia jak tylko będziesz miał możliwość (np. przy najbliższym zjeździe na bazę). Tak jest według inspektorów ale dlaczego tak to nie wiem,ale jak będziesz miał odpoczynek np. na tarczkach bez zaświadczenia problemów raczej nie powinno być.
2.Nie bo sam mówisz że nie bardzo masz możliwość uzyskania zaświadczenia wiec zapis z tacho cyfrowego lub tarczki wystarczą a tym bardziej że widzę w ten wtorek odpoczynek poniżej 24h (odpoczynek dzienny) na takie pauzy wcale nie potrzebujesz zaświadczenia nawet jeśli samochód jest na bazie.
Cytuj:
Cytuj:
A jak to się ma w przypadku karty elektronicznej? W jaki sposób udokumentować czas wolny od pracy gdy nie ma możliwości uzyskać zaświadczenia?
A to nikt nie może podrzucić do kabiny albo gdzieś zostawić zaświadczenia przez ten czas??? jeśli samochód zostaje na bazie powyżej 24h to powinno być wystawione zaświadczenie, o ile mamy tacho cyfrowe to może się uda wytłumaczyć mając wpis manualny że jednak auto nie było na bazie, lecz na tarczkach wpisywane są miejscowości zakończenia i rozpoczęcia odpoczynku i tu może być problem.