1. Nazwa tematu musi zawierać nazwę pojazdu (np: Scania 124L Topline), dla dwóch samochodów identycznie (np: Scania 124L Topline, MAN TGA XLX). 2. Prezentujemy jedynie pojazdy z homologacją ciężarową i autobusy. 3. Opisujemy pojazd według wzoru: Marka: - Model: - Rok produkcji: - Przebieg: - Wyposażenie: - Zabudowa/Naczepa/Przyczepa: - Obsługiwane kierunki: - 4. Opis samochodu może zawierać inne informacje, jednak podane w punkcie 3 są obowiązkowe. 5. Prezentacja samochodu musi posiadać minimum 3 zdjęcia opisywanego pojazdu. 6. Zdjęcia muszą być zamieszczone w formie miniaturki, która jednocześnie jest odnośnikiem do pełnowymiarowej fotografii.
Zdjęcia z tamtego tygodnia
Przed myciem
Musieliśmy założyć nowe zwijadło po tym jak wyleciał nam wąż i wkręcił się w koło z węża zostało z 50 kawałków a ze zwijadła zostało tyle
Zwijadło z pneumatycznym hamulcem pneumatycznym dzięki któremu taka sytucaja się nie powtórzy hamulec blokuje się po zamknięciu klapy od dystrybucji do tego spód zwijadła obity aluminiową blachą ryftowaną
A teraz mechanika
Wymieniłem cięgna od lewarka zmiany biegów bo stare już wylatywało i trzymało się na drucie wreszcie lewarek nie lata na boki
Wymieniłem półpanewki stabilizatorów na półpanewki poliuretanowe na 2 i 3 osi, simerbloki w stabilizatorach 2 i 3 osi i simerbloki i szpilki w stabilizatorze 2 osi Założone zregenerowane drążki reakcyjne na 3 oś, wreszcie auto się dobrze prowadzi
Wymieniłem też wreszcie grzechotki na 3 osi wreszcie 3 oś hamuje jak trzeba
Kupiłem też farbę reaktywną którą muszę pomalować podramówkę od środka żeby w końcu raz na zawsze zahamować rdzę.
Rozleciał się smok w zbiorniku na razie wstawiony jest stary który nie pokazuję ilości paliwa, na pewno będzie założony nowy ale już nie zamiennik tylko Ori z TGX-a
Robi się zimno więc w następnym tygodniu maniuś dostanie nową świecę płomieniową Beru, mam nadzieję, że ta trochę posłuży bo poprzednia wytrzymała miesiąc
Zapraszam do komentowania
Chyba nie ma na forum drugiej osoby, która by tak dbała o auto i w dodatku wcale nie młodego F90 . Naprawdę, gratulacje za to co robisz, bo MAN pewnie w lepszym stanie jest niż po wyjeździe z fabryki
Wreszcie czuć że efka się dobrze prowadzi jeszcze zostało zmienić amorki na 2 osi ale to dopiero na wiosnę
Krótki filmik i skakający aparat http://www.youtube.com/watch?v=H-TZrBXmvY8
Świeca płomieniowa od TGA już jest. http://img526.imageshack.us/img526/6669/img1240yu.jpg
W poniedziałek jestem umówiony na naprawę rozrusznika jeżeli naprawa będzie bardzo droga zamontuje rozrusznik od TGA 410
Ten temat zawsze będzie mi się kojarzył z serwisem na ori częściach
Dużo pracy wkładasz w auta, oby tak dalej.
Wskaźnik paliwa będzie działał
No już nie przesadzaj. Auto za mojej kadencji w servisie było tylko raz resztę napraw przeprowadzam ja sam pod domem. A co do części to wiadomo dasz więcej ale masz pewność że pochodzi a nie tak jak chińska podróbka rozpadnie się po 3 miesiącach
Od wczoraj czyszczę ramę i zabezpieczam przed zimą
Świeca już założona
A co do wskaźnika to wskaźnik działa tylko rozpadł się stary smok ( zamiennik ) rozpuściły się plastikowe złączki w nim. Teraz mam założony oryginalny który był w manie tylko nie ma w nim sondy i dlatego wskazówka leży. Prawdopodobnie założę smok z TGX-a lub z Actrosa
Nikt nic nie piszę więc trzeba by odświeżyć temat
A więc tak kupiłem nowe filtry i wskaźnik temperatury wody gdyż ten co mam najwidoczniej ma zimne luty i trzeba go lekko puknąć żeby zadziałał później jest już dobrze
I na mikołaja podstawa filtrów wraz z grzałkami i czujnikiem temperatury paliwa oczywiście wszystko oryginalne od dawcy f90 19:372
Tak wyglądało gdy kupiłem http://allegro.pl/obudowa-filtra-paliwa ... 31851.html
A teraz jest tak
Nikt nic nie piszę a nie mogę edytować postów więc kolejny post pod sobą
A wiec tak po trzydniowej walce z grzałkami wreszcie trafiły na swoje miejsce. Pozostało mi kupić jeszcze w ASO 3 kostki bayonet bo teraz mam na zwykłe konektorki okrągłe. A co do samych podgrzewaczy włączają się po odpaleniu auta dotykając ręką filtry czuć tylko troszkę, że filtry robią się delikatnie letnie. Wydaje mi się, że to wystarczy niech tylko jedna grzałka podniesie temperaturę paliwa o 3 stopnie i to wystarczy. Grzanie filtrów sygnalizowane jest kontrolką A więc tak jak wcześniej pisałem pozostało mi założyć ori złączki i wyregulować czujnik temperatury bo nie wiem przy jakiej temperaturze się będzie włączał
foto
Witam, temat obserwuję już od dawna lecz dopiero teraz postanowiłem coś napisać.
Należy Ci się naprawdę ogromny szacunek za to, że dbasz o te samochody ...
Pozdrawiam !
Podpisuje się obiema rękami pod wypowiedzią kolegi Sible, sledze twój temat od bardzo długiego czasu(długo byłem tylko biernym przeglądaczem bez konta) i zawsze miło przeglądało się aktualizacje, oby tak dalej.
Mam takie wtyczki z używek a u mnie na wiosce w sklepie są nówki na pewno 2 pinowe bo kiedyś kupowałem taką do czujnika blokady 3 pinową i z nią był problem, a 2 pinowych było od groma.
W sklepach np.(suder&suder) z częściami do ciężarówek często takie rzeczy mają na miejscu.
A jakieś miejsze sklepy jak na miejscu mięć nie będą to na zamówienie załatwią. Pamiętam żę kiedyś taką wtyczkę , nie pamiętam ile pin kupowaliśmy właśnie w Sudrze
W sklepach np.(suder&suder) z częściami do ciężarówek często takie rzeczy mają na miejscu.
A jakieś miejsze sklepy jak na miejscu mięć nie będą to na zamówienie załatwią. Pamiętam żę kiedyś taką wtyczkę , nie pamiętam ile pin kupowaliśmy właśnie w Sudrze
Pytałem w Suderze, Opoltransie, Europarcie, Focie i niestety każdy mówi, że tylko servis. Prawda mają takie kostki ale o większej średnicy 24 i 27 mm a 18 nie mają. W servsie zaś nie można dostać samej kostki bo kostki nie występują osobno tylko razem z wiązką i koło się zamyka
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 6 gości