Witam
Od dłuższego czasu myślałem nad stworzeniem mapy jako wizualizacji dopuszczalnych obciążeń na poszczególnych rodzajach dróg. Nie sposób bowiem zapamiętać, jaką nośność ma dana droga, a posługiwanie się wykazem z
rozporządzenia Ministra Infrastruktury nie jest zbyt wygodne. Niestety, nie ma również w sieci (przynajmniej ja nie znalazłem) mapy, która spełni rolę opisaną powyżej.
Zabrałem się za to sam. Parę słów wprowadzenia do mapy:
MAPA NIE JEST UKOŃCZONA! Wykaz dróg oznaczonych na mapie jest w okienku po prawej, górnej stronie mapy. Po lewej, dolnej krótka legenda. Na dole odnośniki do praw autorskich twórców map. Na górze, po lewej okienko, pozwalające wyszukać adres, oraz suwak skalowania map.
Na samej górze, po prawej stronie, można wybierać pomiędzy paroma dostawcami map:
1.
OpenStreetMap, która otwiera się jako domyślna mapa;
2.
UMP-pcPL - świetna mapa polskich twórców (ostatnio dodana możliwość podstawowego nawigowania);
3.
Mapa terenowa - świetna mapa odzwierciedlająca ukształtowanie terenu;
4.
Google Maps, również z możliwością włączenia ukształtowania terenu - tego raczej przedstawiać nie trzeba;
5. Widok satelitarny Google Maps z etykietami ulic/dróg
Po kliknięciu danej drogi na mapie ukaże się jej opis: przebieg, nośność, długość oraz ewentualne uwagi i informacje o błędach.
Drogi są oznaczone zgodnie z wyżej wspomnianym rozporządzeniem. Nie udało się uniknąć błędów trasowania, które spowodowane są niedokładnością map Google. Nowo oddane odcinki dróg będą uwzględniane dopiero po tym gdy Google Maps udostępni wykorzystanie ich w nawigacji.
Przy tworzeniu mapy korzystałem z kodu oraz skryptów opracowanych przez Jakuba Adamskiego z organizacji
SISKOM, skryptów Javascript udostępnionych na
openlayers.org oraz Google Maps API v.3
Wszystkie trasy tworzone przy pomocy Google Maps.
Zapraszam do korzystania i czekam na opinie oraz pomysły. Jeśli mój projekt okaże się przydatny, z chęcią skorzystam z kawałka miejsca na jakimś darmowym serwerze www, jako że w tej chwili stronę serwuje mój domowy
router WiFi z linuksem na pokładzie... Nie jest to zbyt wydajna maszyna
Plany na przyszłość: po oznaczeniu nośności dróg, systematyczne znakowanie rzeczywistych ograniczeń tonażowych i wysokości wiaduktów.
Zapomniałbym... Adres mapy to
http://jmt.hopto.org