Strona 24 z 50 [ Posty: 997 ] Przejdź na stronę Poprzednia 122 23 24 25 2650 Następna
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 05 wrz 2012, 13:17

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Cytuj:
Panowie jak tam wiecie coś więcej na temat "ustawy śmieciowej"?? jak to ma wyglądać itp bo jakoś nie wyobrażam sobie żeby w mojej gminie to zaczęło działać...
dołączam się do pytania. Czy w rozumieniu ustawy "śmieciowej"- nieczystości ciekłe to odpad komunalny?. Wg mnie nie ma jednoznacznej definicji w ustawie o odpadach. Bo jeśli nieczystości ciekłe nie są odpadem komunalnym do nie mogą nas zmusić do podpisywania umów z właścielami nieruchomości, zobowiązani są jedynie odbiorcy "odpadów komunalnych".

Co o tym myślicie?

Post Wysłano: 06 wrz 2012, 11:06

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: mercedes 2222

nieczystości ciekłe są odpadem komunalnym. W końcu jak to jest, po lipcu 2013 ja muszę miec podpisane umowy na wywóz czy gmina w drodze przetargu będzie wyłaniała przewoźników dla wszystkich szamb na jej terenie??

Post Wysłano: 07 wrz 2012, 18:05

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: MAN 14-232,Mercedes 1114 i inne

Zmiany w tzw. prawie śmieciowym nie dotyczą ścieków, a jedynie śmieci.Dlaczego?
- Moim zdaniem dlatego,żeby nie wkurzać ludzi.Wyjaśniam:
Prowadzę małą firmę śmieciową,w tym usługi asenizacyjne.Kiedy w 1997 roku weszła w życie ustawa zwana "śmieciową" myślałem,że złapałem Pana Boga za nogi:oto prawo nakazuje zawierać umowy na wywóz ścieków,a wójtowie i burmistrzowie będą kontrolować,czy ścieki są wywożone legalnie.Czyli ustawa napędza mi klientów!
I co? - Ano wielkie nic!!!
Jak myślicie:dlaczego?
- Schemat jest prosty.Załóżmy,że burmistrz wysyła straż miejską do Kowalskiego w mieście,który ma szambo nieszczelne i nie musi wywozić ścieków,bo teren jest żwirowy i wszystko wsiąka.I do Malinowskiego na wsi,którego sąsiad ma asenizacyjną naczepę do ciągnika i za równowartość butelki wódki wywiezie szambo na pole pod zasiane uprawy.
Ani Kowalski,ani Malinowski nie mogą się wylegitymować rachunkami za wywóz ścieków,więc dostają po 500 złotowym mandacie.
- O żesz ty ........! - cedzi przez zęby ukarany pod adresem wójta(burmistrza).Toś ty taki?!Nie będę na ciebie głosował!
I kiedy nadchodzą wybory,wójt(burmistrz)nie łapie się na kolejną kadencję...
Więc woli problemu nie zauważać,bo w tedy ucierpi tylko środowisko i firma asenizacyjna.
U Was też tak jest?Bo na 10 gmin mojego powiatu w kazdej jest taki bajzel.W Zielonych Płucach Polski!
Póki co zatem - ścieki zostają po staremu.

Post Wysłano: 08 wrz 2012, 9:38

Użytkownik

Użytkownik

Ja jeżdże w granicach większego miasta i tu jest problem bo urząd daje nam program na kompa przez którego trzeba będzie wysyłać do urzędu informacje o nowo podpisanych umowach i umowach rozwiązanych. Rzecz w tym że ludzie nie chcą żadnych umów podpisywać i wiązać się z jakąkolwiek firmą asenizacyjną, a według nowej ustawy jesteśmy zobowiązani do wykonywania usług tylko na podstawie umowy, w przeciwnym razie od nowego roku grozi kara do 5000PLN, Będzie chyba trzeba zacząć podpisywać umowy "jednorazowego wywozu" , które będzie trzeba zgłaszać jako zawarte i rozwiązane z tą samą datą, hehe Chory kraj- Chore ustawy :)

Post Wysłano: 17 wrz 2012, 21:38

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: man

1 .A gdzie tam wypisane , że musisz mieć umowę z każdym jak możesz wykonywać zlecenie za kogoś , który ma z ta osoba umowę podpisana .

2. A jak radzicie sobie ze ściekami z niskim lub wysokim ph jak przeczuwacie :shock: , że ściek może być nie nadający się do zrzutu .

Post Wysłano: 19 wrz 2012, 20:10

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: MAN 14-232,Mercedes 1114 i inne

Jeśli chodzi o ph ja póki co nie mam problemu.Korzystam z kilku zlewni ścieków,z których tylko jedna może być wyposażona w pomiar ph,ale jeszcze nie jest.
Pytanie,czy w zlewni odcina się automatycznie pobór ścieków o przekroczonych parametrach,czy tylko nalicza się kary za ich przekroczenie?W pierwszym przypadku - kicha!Wypadałoby odwieźć z powrotem do klienta.Na ten drugi przypadek zabezpieczam się zawczasu umieszczając w umowach z klientami zapis,że w przypadku naliczenia kar przez oczyszczalnię ścieków - obciążę nimi klienta.No,ale trzeba mieć umowę na piśmie z klientem.
Sądzę,że problem rozwiązałoby egzekwowanie przez gminy zapisów "prawa śmieciowego",tj rozliczanie właścicieli nieruchomości z wywozu ścieków.Regularne wywożenie ścieków minimalizuje ryzyko niewłaściwego ph.
No i jeszcze kwestia kultury:żeby nie wpieprzać do szamba wszystkiego,co popadnie.Ale na to nie mamy wpływu...

Post Wysłano: 02 paź 2012, 20:42

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: volvo 10m3 renia 16m3

Witam. Jak tam u was panowie ze zleceniami?
Czy u was czuć kryzys?

Post Wysłano: 03 paź 2012, 18:01

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: man

Witam.Być może to kryzys a być może jak co roku u mnie wrzesień,październik i listopad to najsłabsze miesiące w roku.10% słabiej niż w innych miesiącach.Jeżeli zima będzie wczesna i długa to wszystko wróci do normy :D

Post Wysłano: 16 paź 2012, 20:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: stare ale jare

Cytuj:
Czy u was czuć kryzys?
W naszej branży to czuć g...o a nie kryzys :lol:
Co innego że kanalizacja idzie wielkimi krokami i...czuć jej oddech za plecami :wink: a z tym coraz mniej klientów i nic to już chyba nie zmieni (nowe czasy)

Post Wysłano: 07 lis 2012, 19:02

Użytkownik

Użytkownik

GG: 34546723
Samochód: volvo fl 6

ile może kosztować zabudowa w wuko SAK-6 ?
może ktoś wie interesuje mnie ta oferta

Post Wysłano: 22 lis 2012, 11:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Czy u was czuć kryzys?
Mój brat cioteczny także w tych miesiącach ma mniej zleceń, gmina typowo wiejska.
Ale za to odbija sobie na sprzedaży węgla.

Post Wysłano: 24 lis 2012, 21:16

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Star200

Panowie kupie Stara z beczka 7200 jak ktoś coś wie lub ma to prosze o kontakt :)

Post Wysłano: 27 lis 2012, 18:27

Użytkownik

Użytkownik

Co tu taka cisza? Czyżbyście tyle mieli roboty?
Pytanie mam. Ile mogę zawołać za zabudowę beczka 1200l cała z kwasiaka, dennica otwierana hydraulicznie. beczka kiprowana + pompa Demag?

Post Wysłano: 14 gru 2012, 10:25

Użytkownik

Użytkownik

Jak myjecie-dezynfekujecie swoje beczki? Korzystacie z zewnetrznych myjni? jak powinna wygladać umowa z myjnią i jaka częstotliwość mycia?

Post Wysłano: 14 gru 2012, 11:54

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: volvo 10m3 renia 16m3

Witam. Jak panowie z tymi umowami na wywóz nieczystości płynnych i sprawozdaniami od nowego roku? Będo nas karać za nie dopełnienie tego obowiązku? Możecie coś podpowiedzieć co powiano się w tej umowie znaleźć? Macie jakieś wzory? Panowie co tak cicho na tym forum? POZDRAWIAM

Post Wysłano: 16 gru 2012, 19:28
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

ruch przed świętami :D dlatego cicho.
powiedzcie jakie macie stawke za opróżnienie oczyszczalni przydomowej + np.czyszczenie osadnika ?

Post Wysłano: 17 gru 2012, 16:35

Użytkownik

Użytkownik

ja od 150 do 200 w zaleznosci od odległości i ilosci wezy (zalezy ile się napracuję:D:D

Post Wysłano: 30 gru 2012, 13:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Jak myjecie-dezynfekujecie swoje beczki? Korzystacie z zewnetrznych myjni? jak powinna wygladać umowa z myjnią i jaka częstotliwość mycia?
Łopata i jazda 8)

Piach wyrzucany jest z beczki raz na miesiąc-dwa. A z zewnątrz tylko Kärcher :wink:
Cytuj:
powiedzcie jakie macie stawke za opróżnienie oczyszczalni przydomowej + np.czyszczenie osadnika ?

Na oczyszczalniach płacicie za to normalnie, czy u was też jest za zrzut 20zł/m3?

Post Wysłano: 30 gru 2012, 13:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:

Na oczyszczalniach płacicie za to normalnie, czy u was też jest za zrzut 20zł/m3?
No wiesz.. :wink: rozrzedzanie :D

Post Wysłano: 30 gru 2012, 21:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Eh... Skąd ja to znam :wink:

Strona 24 z 50 [ Posty: 997 ] Przejdź na stronę Poprzednia 122 23 24 25 2650 Następna