W środowisku miłośników kolei od kilku lat panuje moda na wszystko co polskie. Buduje się makiety osadzane w polskich realich, kupuje się przede wszystkim wydawany od jakiegoś czasu tabor modelowy czyli lokomotywy i wagony w barwach PkP lub polskich"prywaciarzy". Premiera każdego takiego modelu jest długo wyczekiwana, i towarzyszy jej wiele dyskusji. Podobna "gorączka" nie opanawała chyba zbieraczy modeli pojazdów ciężarowych w skali 1:87, a przynajmniej nie widać jej tutaj, na tym forum. Nie mniej jednak chciałem przedstawić wam model Herpy Mercedesa Actros, który został wydany jako nowość w katalogu wrzesień-październik, a faktycznie ukazał się zaraz przed świętami. U mnie w kolekcji jest od soboty
. Wybór malowania modelu w barwach firmy Rico odebrałem jako kompromis między niemieckim a polskim klientem, firma ta bowiem jest znana w tych dwóch krajach. Jednak dla nas stwarza możliwość ustawienia go na makiecie czy dioramie i uzyskanie swojskiego klimaciku. Ciężarówki w barwach Rico pojawiają się już w każdych chyba rejonach kraju, i na trwałe wtopiły się w pejzaż naszych dróg. Przechodząc do opisu samego modelu mogę stwierdzić że zdecydowanie lepiej wypada on na żywo niż na zdjęciach. Zwaraca swoją uwagę metalicznym kolorem kabiny oraz pieknym bardzo bogatym tampodrukiem, zgodnym z oryginałem.Są tam wymienione polskie oddziały firmy:Katowice,Polkowice,Szczecin,Wrocław. Z przodu nad szybą widzimy zaś polsą flagę. Jak przystało na współczesną Herpę ma perfekcyjnie odwzorowane szczegóły, szczególnie cieszą oko dwubarwne felgi, czy kolorowe lampy tylne. Podobnie naczepa jest wykonana z dużą dbałością o szczegóły, i również ma piękny nadruk, czytelny w przypadku nawet najmniejszych napisów. Jako jej minus podałbym brak kolorowych świateł. Podsumowując, jest to świetny model, zdecydowanie wart swej ceny ok 85 zł , i powinien się znaleść w każdej kolekcji ciężarówek 1:87, jako jej ozdoba. Uwaga: model ten jest wyprodukowany jako krótka seria i prawdopodobnie szybko przestanie być dostępny. W katalogu 2006 już go nie ma. Teraz jeszcze można go nabyć w Techno Hobby
Poniżej kilka fotek, oryginał i model.
[ Dodano: Pon, 30.01.2006, 8:18 ]
ps.oryginał to wersja 96, ale tylko taką fotkę znalazłem.