Tak sobie ostatnio jechałem na trasie Wrocław - Oława. Niby był dzień jak zwykle... Wrocław - Śląsk - Wrocław... Niby, właśnie, tylko niby. Mijając jeden z komisów sprzedających tylko osobówki w oczy rzuciła mi się biała R420 Highline z 2007 w cenie Premium E4 z podobnego rocznika, a że od dłuższego czasu chciałem kupić nowszy ciągnik, zadzwoniłem.
Dwa dni później (czyli dziś) stałem się posiadaczem prezentowanego poniżej sprzętu:
Marka: Scania
Model: R420 Highline 4x2
Rok produkcji: 2007
Przebieg: 696 774km
Wyposażenie: standard:
- klimatronik
- ABS, ESP
- fabryczny, pięciostopniowy retarder
- pneumatyczny fotel kierowcy, pasażera składany, sztywny
- el. szyby
- el. lusterka + podgrzewanie
- tempomat + kontroler prędkości na zjazdach
- komputer pokładowy
- kierownica multifunkcyjna
- "szeroki laciek + długi zderzak + pełen spojler"
Naczepa: Ta sama
Cóż, Scania - szukałem FH480 w XL, ale ten ciagnik trafił się naprawdę w dobrej kasie, w sumie sprzedawca nie do końca wiedział co sprzedaje - grzechem byłoby nie skorzystać
Tak, "kalkulator" przedsiębiorcy wziął górę
Trochę o aucie - 2007 E4 z EGR, 420KM, skrzynia 12 manual. Ściagnięta z Francji, poprzedni właściciel (ogólnie drugi) miał ją 2 lata, po czym została mu zabrana za długi. Auto ściągnięte z trasy, widać, że poprzedni kierowca nie był palaczem - tapicerka w bardzo ładnym stanie. Generalnie auto dość zadbane wewnątrz i w bardzo dobrym stanie technicznym, co potwierdził serwis. Nowe zawieszenie kabiny (4 poduszki), zero wycieków i luzów, więc ok. Opony przód 90%, tył dobre 80%.
Wizualnie trzeba włożyć trochę pracy - przede wszystkim polerka i malowanie dolnych plastików (zderzak, stopnie, międzyosiówki i nadkola) - jak koszt będzie możliwy to, prędzej czy później, pójdą, podobnie jak siatki grilla w granat - wszystko kwestia ceny.
We wnętrzu brakuje górnego wyra - a było, i firanek. Dodatkowo, sądząc po śladach na grillu, widać, że auto miało dolną ramę z halogenami - ale już, niestety nie ma...
Dobra, trochę zdjęć:
Wnętrze - jeszcze przed dokładnym sprzątaniem: