Strona 25 z 45 [ Posty: 887 ] Przejdź na stronę Poprzednia 123 24 25 26 2745 Następna
Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: zielony TGA

W przypadku materiałów sypkich, gdy nie wystają ponad skrzynie ładunkową konieczne jest zakładanie siatki/plandeki???

Użytkownik

Użytkownik

GG: 666
Samochód: TYR

Tak
Kodeks Ruchu Drogowego
Cytuj:
Art61
5. Ładunek sypki może być umieszczony tylko w szczelnej skrzyni ładunkowej, zabezpieczonej dodatkowo odpowiednimi zasłonami uniemożliwiającymi wysypywanie się ładunku na drogę.

A co się tyczy tego:"cytat:[...]bede, jak tylko wy- moderatorzy - zaczniecie go przestrzegac.poki co, bede bral z was przyklad ( bo tak byc przeciez powinnno - nieprawdaz?)"napiszę krótko: rób tak dalej, czekaj końca...
Znaczy - robisz jak moderator = masz bana ;)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1

Ostatnio największy challange w mojej karierze, osie kolejowe. Myślałem że bede z nimi długo jechał a tu tylko 70 km, ale spiąłem ta ło:

Obrazek

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: słaby!

Z tymi osiami to jak dla mnie amatorka i takiego czegoś bym nie popełnił...

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: 1948

Fantazja Cię poniosła, Panie erdler.... Po mojemu, wystarczyło dać z przodu i z tyłu na odciąg i po jednym na środku do podłogi.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Woziliśmy takie coś z Bochum. Tam według ich norm i wymogów pasy szły po kole i już. Naturalnie pod spód maty.
Obrazek

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: F90 19.362

Kolega z firmy ladowal takie zestawy kołowe gdzies ~Ostrawy to tez spinac mozna bylo tylko przez obręcze bo w innym wypadku mogla sie przetrzec powloka lakiernicza a towar szedl docelowo do Norwegii...

Owijanie pasa wkoło raczej nie ma sensu bo nie jestes w stanie dostatecznie napiąć go na calej długosci.

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Volvo Fh 12

Witam odświeżam temat, ponieważ ostatnio zdarzyło sie mojemu znajomemu że dostał mandat za niezabezpieczony ładunek. Jeździ on izotermą w której przewozi na paletach plastikowe pojemniki z owocami, owiniete folią stretch. Dlatego mam pytanie jak inaczej zabezpieczyć taki ładunek gdy skrzynia załadunkowa nie jest przystosowana do zapiecia zadnych pasów? Pomijam tu stosowanie drążków rozporowych poniewaz w tak małej solówce nie zawsze jest miejsce by je zabrac.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: F90 19.362

Cytuj:
Pomijam tu stosowanie drążków rozporowych poniewaz w tak małej solówce nie zawsze jest miejsce by je zabrac.
Sam sobie odpowiedziales, jezeli nie ma oczek na pasy no to tyczki sie daje i tyle a to ze nie ma na nie miejsca to wytlumaczenie bardziej niz smieszne... "nie ma tyczek nie ma zaladunku" jak by to powiedział niemiec :lol:

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Scania 124L

Cytuj:
Obrazek
Mój tata kiedyś coś takiego przywiózł ze Szwecji, z Sudsvalu. Na przód poszła jeszcze pętla czołowa plus, kilka pasów szło po skosie i oplatało przód. Ja to rozładowywałem to zgubiłem się w gąszczu pasów.
Może się wymądrzam ale wystarczyło spiąć 3 pasami do kupy: na przodzie, środku i tyle towaru i później 6 pasów do podłogi i dziękuje( oczywiście te 3 pasy do kupy rozkładasz zanim zaczną ładować). Woziłem rury stalowe na gazociąg i były one na wysokość pod sam dach i każdy w ten sposób zabezpieczał. Przyjąłem sobie taką zasadę że każdy towar, który jest spryzmowany to najpierw do kupy go spinam.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

No z tymi osiami kolejowymi to pierwszy takie niestabilny ładunek więc starałem sie użyć wyobraźni i przypomnieć sobie podstawowe prawa fizyki i załałożyć pasy tak żeby z nimi walczyć, ale zabezpieczenia ładunków to kwestia praktyki, jak wszystko w tym zawodzie, a ja po 3 miesiącach praktyki to wiem mniej więcej tyle co w pewnej polskiej piosence, mniej niż zero, o, o, o, o :)

Ale jeden ciekawy ładunek, silniki do Szwedzkich taczek w fabryce w Sodertalje. Załadowca podał ściśle określone normy zabezpieczenia ładunku, ładnie rozrysowane i musiałem je pokwitować po czym przyszedł pan i sprawdził czy wszystko jest załadowane i zabezpieczone zgodnie ze wskazaniami, nie było to trudne zwłaszcza że silniki były na stelażach, i na 2 silniki 2 pasy :) Palety z przodu spięte tylko ostatni rząd, tak zostałem poinstruowany przez załadowce :)

Obrazek

Użytkownik

Użytkownik

Obrazek

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: R420

Jedyny plus, że zderzaki do wszelkich młodszych aut są naprawdę lekkie:)

Tak czy tak transport ten pozostawia wiele do życzenia:)

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: VW Polo 6n

Cytuj:
Jedyny plus, że zderzaki do wszelkich młodszych aut są naprawdę lekkie:)
I dlatego tylko mają łatwiej, żeby odfrunąć. Mi tak kiedyś zdmuchnęło wyłaz dachowy z Fakro, bo za mało stretcha dali w fabryce i ostatni z palety odleciał. A ja głupi nie dofoliowałem, a paletę 2m wysokości przypiąłem tylko do pałąka w połowie wysokości, bo przecież jechałem raptem 3km...

Użytkownik

Użytkownik

Witam.

Mam na studia "zadanie" zabezpieczyć ładunek. 3 rolki folii do opakowań, 250cm wysokości, 80cm średnicy, 400kg masy. Muszą jechać na stojąco, raczej dość delikatne. Niby nic takiego, ale staram się do tego poważnie podejść i dlatego chciałem zapytać czy moja koncepcja jest w porządku, czy może da się zabezpieczyć ładunek efektywniej.

Najpierw muszę wybrać pojazd i rozmieścić ładunek na skrzyni. Znalazłem najwyższe busy plandeki o wysokości skrzyni 250cm. Nie wiem czy są wyższe? Jeśli nie ma to biorę jakąś 8 tonówkę.

Ładunek mogę umieścić przy ścianie, czy raczej powinien na środku skrzyni jechać? Założyłem, że mogę dosunąć do ściany.

Czerwony - pas spinający całość "do kupy"
Niebieski - paleta na górę
Zielony - dwa pasy spinające od góry
Naturalnie pod spód maty oraz narożniki na górne krawędzie.
Obrazek

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Obrazek

(C) Facebook

Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

Da się, da :lol:
W końcu naczepa przystosowana do transportu materiałów sypkich

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: brak

Co do tego zdjęcia które dodał Kolega Pazdz to miał ktoś fantazje. Ciekawe po co te pasy tam założył, chyba dla oka :lol:.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Mercedes Actros 1845

Cytuj:
Witam.

Mam na studia "zadanie" zabezpieczyć ładunek. 3 rolki folii do opakowań, 250cm wysokości, 80cm średnicy, 400kg masy. Muszą jechać na stojąco, raczej dość delikatne. Niby nic takiego, ale staram się do tego poważnie podejść i dlatego chciałem zapytać czy moja koncepcja jest w porządku, czy może da się zabezpieczyć ładunek efektywniej.

Najpierw muszę wybrać pojazd i rozmieścić ładunek na skrzyni. Znalazłem najwyższe busy plandeki o wysokości skrzyni 250cm. Nie wiem czy są wyższe? Jeśli nie ma to biorę jakąś 8 tonówkę.

Ładunek mogę umieścić przy ścianie, czy raczej powinien na środku skrzyni jechać? Założyłem, że mogę dosunąć do ściany.

Czerwony - pas spinający całość "do kupy"
Niebieski - paleta na górę
Zielony - dwa pasy spinające od góry
Naturalnie pod spód maty oraz narożniki na górne krawędzie.
Obrazek
Są wyższe do 3,5 tony autka.
Co do zabezpieczenia ładunku. Jeśli ustawisz je przy ścianie to nie musisz ich opasać razem pasem czerwonym,
tylko załóż pas tak aby je docisnąć do ściany. Jeśli od ściany robisz odstęp to musisz również dać pas od ściany.
Tak aby paleta z rolkami w razie gwałtownego hamowania nie miała prawa drgnąć.
Pasy zielone dajesz tak aby klamra była z prawej i z lewej strony, czyli na przemian.

Musisz ułożyć palety tak, by zakrywały rolki. W przeciwnym wypadku docisk pasa (przez kątownik na rogu rolki) uszkodzi Ci towar. Oczywiście palety na rolkach układasz "do góry kołami".

Strona 25 z 45 [ Posty: 887 ] Przejdź na stronę Poprzednia 123 24 25 26 2745 Następna