Sprawa wyglada tak, jezeli w fabrycznym radiu w TGA lub Rce w menu znajdziemy opcje: AUX ON/OFF to jestesmy w domu, w Manie jest to w podstawowym menu, w Scanii natomiast chyba w tym menu rozbudowanym dostepnym przy wylaczonym radiu, jak juz potwierdza sie nasze zalożenia to bierzmy sie do pracy i kompletujemy:
konektorki najmniejsze jakie sa dostepne na rynku szt powiedzmy 5 cena laczna ok 3 pln
koszulka termokurczliwa dosc mala do tych konektorów koszt ok 2 pln
kabel stereo z jednej strony minijack, z drugiej moze byc cokolwiek(koncowki i tak do obciecia) ja wykorzystałem kabel minijack-Złącze RCA(zwane potocznie Cinch) znalezione w domu ale w sklepie do kupienia za ok 15 pln dlugosc wg uznania i potrzeb.
Majac zabawki bierzemy sie za obciecie kabla tak aby pozostala nam koncówka minijack która posiada 3 sektory:
ground- masa
left channel- kanal lewy
right channel- kanal prawy
Teraz bierzemy miernik uniwersalny i odnajdujemy ktora zyla za ktory kanal odpowiada, kabel sygnalowy jest zbudowany tak ze w srodku jest kabel z kanalem ,potem izolacja i dookola jest oplot czyli masa, ja mialem kabel dwuczesciowy dokladnie taki jak na zdjeciu tak wiec mialem 2 żyły z kanalami odpowiednio lewymi prawym oraz dwie masy które, zarabiamy koncówki i zakldamy konektorki a nastepnie koszulka termokurczliwą zabezpieczamy zeby nie dotykaly sie przypadkowo potem bo będa dosc blisko siebie, teraz nastapi roznica miedzy tymi radiami:
majac mana zarabiamy 3 konektory : lewy,prawy i mase mozemy jedna wybrac, nastepnie wyciagamy radioodbiornik i z tylu mamy zlacza, dwa to ISO z glosnikami i zasilaniem oraz trzecia bardziej skomplikowana kostka z mniejszymi wtyczkami i to nas interesuje:
i majac ten opis jestesmy w domu, wciskamy konektory w odpowiednie sloty i mamy AUXA podlaczonego, GND to masa, IN left-kanal lewy, IN right- kanal prawy, teraz chowamy jakos kabel estetycznie, wkladamy radio, podlaczamy MP3 i mozemy sluchac Martina Garrixa do oporu,
W Scanii R kostki sa takie same, tylko dochodzi czwarty pin gdyż równiez masa jest tam rozdzielona osobno do lewego kanalu i osobno do prawego, nie mam juz niestety rozpiski z pinami ale pamietam ze jak jezdzilem scania to albo na obudowie radia byl opis albo w instrukcji obslugii, gdybysmy mieli kabel z jedna masa wowczas robimy mostek i czwarty konektor laczymy z tym odpowiedzialnym za mase i tez gra.
Tym sposobem za kilka piw mozemy miec cudo za które inni placa dziesiatki jak nie setki pln majac ten sam efekt, do dzieła bo widzialem pewne zainteresowanie tym tematem.