Cytuj:
Muszę być szczery, smutny widok
Prawda, ciągnik po odstawieniu nie odzyskał już dawnego blasku, ale wszystko przed nowym właścicielem - dziś Fh'ach odjechał na kołach na Łotwę, a następnie do Nowosybirska (z Wrocławia to ca 5000km)- i to za kwotę jaką kosztował mnie 2 lata temu
A teraz przedstawienie nowego nabytku - nie udało się go odebrać przed Wigilią, jak ówcześnie zakładałem, ale odebrałem go wczoraj. Do rzeczy:
Marka: Mercedes Benz
Model: Actros MPII 1848 LSnr Megaspace BlueTec 5
Rok produkcji: 04.2007
Przebieg: 682 000km
Wyposażenie: ABS, ESP, klimatyzacja, lodówka, el. szyby, szyberdach i lusterka (także podgrzewane), tempomat, komfortowy fotel kierowcy z podgrzewaniem i dwoma podłokietnikami, fotel pasażera składany z podłokietnikiem, ogrzewanie AirTop 3500, "duży" komputer pokładowy (z m.in. funkcją pomiaru obciążenia osi), kierownica multifunkcyjna, radio MB Becker CD70, aluminiowe felgi Alcoa, dwa zbiorniki paliwa, w pełni automatyczna skrzynia biegów Powershift - 12 biegów, tryb power, eco-roll, wybujanie oraz manewrowy, dwustopniowy hamulec silnikowy, pneumatyczne zawieszenie obu osi, układ elektrycznego wywrotu kabiny, itd.
Zabudowa/Naczepa/Przyczepa: typu mega
Obsługiwane kierunki: Polska, docelowo UE
Wreszcie pokazuję nowy nabytek - jak widać 480 konny Actros MPII z największą kabiną i dość fajnym wyposażeniem. Samochód pochodzi z Czech - został zakupiony przez firmę Cross Speed następnie trafił do sieci używek Mercedesa - Truck Store, skąd został odkupiony na handel przez dealera MANa z Nowego Tomyśla - firmę Redos.
Jako, że auto jest z Truck Store posiada pełną historię serwisową. Z Redosem wynegocjowałem komplet nowych opon oraz pełną obsługę olejową (nie robili problemów, bo auto trochę u nich stało) - do zrobienie pozostało jedynie zmiana języka w komputerze pokładowym oraz skasowanie inspekcji olejowych - będzie to zrobione w serwisie MB w przyszłym tygodniu - od razu planuję zrobić regulację zaworów, bo od Nowego Roku ostro bierzemy się za jazdę
Zdjęcia:
Pierwsze tankowanie i powrót do domu:
Po przyjeździe:
Oraz jak wyglądał u poprzedniego właściciela:
Źródło:
http://www.buzzybeeforum.nl
Z innych ciekawostek - czekam na dostawę "uszu" pod lustra, zarówno do Scanii, jak i Actrosa. Do obu dojdą też pomarańczki w grill, Robur prawdopodobnie dostanie też "cytryny" w stopień w zderzaku
PS. Macie może jakiś sprawdzony sposób na wypolerowanie felg Alcoa?