Jestem kompletnie zielony w temacie wind.
Chcę zakupić windę samochodową i wykorzystać siłowniki ze sterowaniem do auta Pomocy drogowej.
Siłowniki mają służyć do prostowania skosu platformy (ogon podnosimy do poziomu) i podpory do załadunku.
Jaką windę kupić?
Na co zwrócić uwagę ?
Samochód: orange i grafitowy
do jakiego to ma być pojazdu?
winda ma to do siebie że największy udźwig ma w odległości od siłowników 0.8 m (najczęściej) wszystko co jest dalej powoduje jej osłabianie i przy założeniu że płyta windy jest pod kątem prostym do mocowania.
nie wyważaj otwartych drzwi tylko zrób płytę ruchomą - jak masz możliwości techniczne.
_________________ nie cytuję postów innych użytkowników
panowie sprawa platformy wygląda tak że skos jest pod kątem 40stopni i tak zostaje na co dzień do jazdy.
Gdy zdarzy się załadunek z rampy prostujemy siłownikami skos do poziomu zero.
Blokujemy ręcznie skos że by nie wisiał tylko na siłownikach i przejeżdżamy np. wózkiem widłowym na platformę.
Na skosie z reguły nic nie ładujemy gdy by się tak zdarzyło to ładunek nie będzie cięższy niż 1.5t. a sam skos nie będzie cięższy niż 400kg.
Aaaa całość jest budowana na Atego 1323
Na razie pod uwagę nie biorę opcji przystawki i pompy hydraulicznej ze względu na koszta.
Jak nie przystawka to może pompa z windy ale sama pompa sterowana z rozdzielacza. Tobie na dobrą sprawę potrzebne są 2 siłownik lub 1 większy to może poszukaj lub zrób coś jak hydraulika do wywrotu na 24v.
Tak jak mówiłem nie utrudniaj sobie życia sterownikami zrób prosty układ hydrauliczny i na pewną będziesz zadowolony. Co do skosu to nie zapomni o kalamitkach.
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 5 gości