Cytuj:
Naczepa musi być co najmniej 3 osiowa więc 2 oski odpadają musi też mieć hydrauliczne najazdy kierowca się nie poci z ich rozkładaniem wszystko trwa krócej itd. Podłoga musi być równa! często worze gąsienice mam też własny rozściełacz 18 t toteż najazdy muszą być długie. Prosta podłoga obowiązkowo. A co do osi tak se myślałem że najkorzystniej jest chyba koń 3 oski i naczepa 3 oski. A co do 4 osiek coś jest na rzeczy dziś rozmawiałem z gościem pracującym w drogówce i żeby poruszać się pojazdem przekraczającym DMC 40 t to jakieś pozwolenia trzeba mieć ale nie miał czasu mi tego dokładnie wytłumaczyć. Ciągnik jakim na razie dysponuje to Daf XF 430. W planach jest zmiana jak już pisałem na jakaś 3oske
Jeśli nie przekraczasz 40ton dmc to możesz mieć i 12 osi i żadnych zezwoleń
Zresztą 90% ciągników do nadgararytów ma wbite 40 ton dmc w dowodzie
Zestawy do 2x20 3 osiowy ciągnik + 5 osiowa naczepa nie powinny jeździć nawet puste(to tak naprawdę dwie naczepy złączone w 1) a tego polskie prawo nie przewidziało
u mnie latają zestawy z do drzewa 3 osiowe volva + 4 osiowe przyczepy i wszyscy maja głęboko w zadku przepisy na 60 tonowych wagach taki zestaw się nie mieści