Tak sobie czytam na temat waszego spalania i się zastanawiam ile w tym prawdy. Od siebie napiszę tylko tyle że można, zejść do naprawdę niskiego spalania stosując kilka zasad. Ale musicie pamiętać że każdy kij ma dwa końce. Co przez to rozumiem po przekroczeniu pewnych granic rozsądku eko jazda niesie za sobą uszkodzenia pojazdów, a w szczególności układu napędowego, czujnika nox itp. Ja sam stosuje połączenie kilku zasad prowadzenia defensywny styl jazdy wraz z eko jazdą i kilka dodatkowych elementów.
Co do tego pytania Kolegi:
Cytuj:
.Mianowicie chodzi o dosc wrazliwy temat jakim jest spalanie. Zamierzamy wprowadzic premie za spalanie i w jednym przypadku kare. Moze po krotce opisze jak ma to wygladac i prosze o szczera ocene , sugestie , uwagi itp. wszystkie odp. mile widziane.
Na wstępie napiszę że zrobisz jak będziesz uważał, ale pomysł premiowania kierowców od samego zużycia paliwa jest nie do rzeczny. W wielu firmach działa taki system sam się z nim spotkałem i działa on na zasadzie kolesiostwa. Pamiętaj o jednym każdy samochód jest inny, oraz inaczej układany przez kierowców. Przy tego typu zabawie jeśli masz pracowników stałych zaczną się między nimi zagrywki typu dolewania paliwa od siebie i zgłaszania usterek technicznych itp. Pamiętaj premia jest elementem uznaniowym i powinna się składać z kilku elementów całokształtu pracy gdzie jednym z czynników jest zużycie paliwa nigdy na odwrót. Co do obciążeń że by były one prawne musiał byś je wpisać w umowę i nie każdy na to się tak łatwo zgodzi. Co do rozwiązania sprawy przepałów doradzał bym rozmowę i podanie przez tych kierowców przyczyn większego spalania. Jeśli to nie pomoże szkolenie z eko jazdy. A po tym dopiero obciążenia lub zmiana pracowników. Bo same obciążenia w transporcie to jedna z większych patologii tej branży. Jeśli będziesz miał jakieś pytania to na PW. Na otwartym forum nie napiszę jak potrafi działać kolesiostwo w firmach za dużo osób to czyta.
A z sukcesów to zaczął mi się weekend
.