Cytuj:
Też tak myślę że zużycie paliwa jest dopiero od CR. Inny jest sterownik EDC w CR i na pompie wtryskowej. Do nowszych zegarów trzeba by wgrać soft od tej 310. Kolega miał tga 460 założył zegary takie jak są u mnie i jakiś magig coś programował lub przekladał i chyba zaczęło pokazywać spalanie ale nie jestem pewny tego bo rozmawiałem o tym z nim z rok temu a tga dawno sprzedane
Komputer w każdym aucie oblicza (nie mierzy) ilość spalonego paliwa.
Obliczanie następuje w drodze odczytania kilku parametrów, na podstawie których to ma się orientacyjne dane co do ilości spalonego/wtryśniętego paliwa.
Komputer, aby takie coś obliczyć potrzebuje znać ciśnienie wtryskiwanego paliwa oraz czas trwania wtrysku. Na tej podstawie określa ilość podanego paliwa. Cała reszta to już czysta matematyka. Dlatego też z biegiem czasu rozbieżności pomiędzy wskazaniami komputera a wskazaniami na dystrybutorze diametralnie się różnią, co spowodowane jest zużywaniem się układu zasilania a co za tym idzie wtryskiwaniem różnych ilości paliwa.
Dlatego chcąc znać dokładne zużycie paliwa trzeba zaopatrzyć się w przepływomierz, który na podstawie różnicy pomiędzy ilością paliwa pobranego do układu zasilania a ilością paliwa, które powraca do zbiornika, oblicza zużycie paliwa.