Cytuj:
Cytuj:
nie wiem co i gdzie wyczytałeś, ale ciągnikiem z naczepą nie pojedziesz na prawku B. nawet samym bez naczepy.
AFAIK jemu chodziło o c.s. zrobiony z busa,...
Art. 6. 1. „Ustawy” - Prawo jazdy stwierdza posiadanie uprawnienia do kierowania:
6) kategorii B:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t,
z wyjątkiem autobusu i motocykla,
b) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy lekkiej,
c) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy innej niż
lekka, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 4 250
kg, z zastrzeżeniem ust. 2,
d) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;
wyjaśnienia terminu "dopuszczalna masa całkowita" chyba nie muszą pisać.
z powyższego przepisu wynika, że maksymalnie co może ważyć "zestaw wraz z ładunkiem" jest 4250 kg.
nie bardzo widzę by zgodnie z przepisami można było prowadzić taki zestaw (dostawczy przerobiony + naczepa) z kategorią "B".
taki temat już był wałkowany w 2006 roku na tym forum.
viewtopic.php?f=43&t=4223
by potwierdzić że technicznie jest niemożliwe by stworzyć "taki zestaw "(nie przekraczający 4250 kg) podaję link (są dane techniczne)
http://www.truck1-pl.com/_TPL_auto_1337 ... Euro4.html
masy takich zestawów oscylują w granicach 8000 kg więc nijak nie da się tym jechać na "B" i trzeba mieć C+E.