Cytuj:
Witam i odrazu pytam.
Panowie i Panie mam taki problem, mam nadzieje że mi pomożecie.
Pracuje w firmie na etacie magazynier-kierowca niestety tego pierwszego wiecęj ale planuje to zmienić.
Do żeczy,zaproponowano mi wyjazd do Londynu po auto cięzarowe do naszej można powiedzieć fili.
Plan jest taki że lecę ok12 ok 14,30 jestem na lotnisku potem ok1,30 osobówką i ok17 na miejscu w Londynie
Moje pytanie jak liczy się taką podróż od kiedy liczy się czas pracy kierowcy,czy w ogóle się nie liczy i mogę wrzucać kartę i ruszać w trase.
Czy mam w Polsce wydrukować urlopówkę np do tej godziny 17 czy mam zrobić wpis manualny. Proszę was o poradę bo czasu już niedużo.
zgodnie z przepisami musisz mieć urlopówkę lub tarczki lub kartę na której jesteś w stanie się wylegitymować co robiłeś 28 dni wstecz.
skoro masz już urlopówkę to jest do czasu wyjazdu z siedziby firmy.
później jak dojedziesz do pojazdu robisz wpis manualny - "inna praca" zgodnie z godzinami, na które nie masz pokrycia w urlopówce w trakcie dojazdu do pojazdu.
jak wystarczy ci godzin to możesz jechać tak by nie przekroczyć czasu pracy od zakończenia przerwy czyli max 15 godzin.
później normalnie zgodnie z rozporządzeniem 561/06 - choć nie pamiętam czy przypadkiem nie obejmuje cię zwolnienie w związku z prowadzeniem ''nowego pojazdu".