Witam. Po nowym roku przymierzamy się do zakupu nowych aut ciężarowych, gdyż jak wiadomo będą przeceny aut z roczników 2014. W oko wpadły mi 4 modele : Volvo FH, Volvo FM, Iveco Stralis oraz Scania R. Czytałem dużo o tych autach, o ile o Iveco, Scanii i FM`ach jest trochę opinii to o FH nic nie widzę, gdyż jest to można powiedzieć " Nowość ". Obecnie mamy starsze FH`cze i sprawują się znakomicie dlatego też bierzemy najbardziej przychylnie pod uwagę nowego FH. Piszę tutaj z tego powodu iż może ktoś na forum takim jeździ i mógłby powiedzieć jak się sprawuje
A teraz drugi aspekt, jako iż mamy firmę zbożową, pasuje nam aby auta spalały jak najmniej ( FH 500 z 2014 z EEV spala ok. 24-25 l )ale też żeby były w miarę lekkie, tutaj znowu FM góruje ale znowu komfort podróży jest w nich podobno nie najlepszy. Dlatego prosiłbym o poradę, który z tych aut byłby dla mnie najlepszy oraz z chęcią wysłucham waszych propozycji
Aaa i zapomniałbym, prosiłbym tylko o podanie który z tych aut najlepiej pasowałby do moich kryteriów, a nie że np któryś jest droższy od któregoś to się nie opłaca, gdyż będzie branych ok. 10-15 aut, więc ceny będą podlegały dużym negocjacjom