Cytuj:
Cytuj:
Stoi na placu już i czeka na mnie nowa Mega 42m3 z klapo drzwiami - jestem tylko ciekaw czy deklarowana masa własna będzie autentyczna ... Niby 6200 ma ważyć z kołem zapasowym, grubszą podłogą 7mm (standard light 5mm), z klinami scian przy tyle i wzmocnionymi bokami podłogi pod palety i na stalowych felgach. Po obejrzeniu używanych paru "idealnych" zbożówek w cenie 60-70tyś netto już na wymioty brało na myśl kolejnego wyjazdu do uczciwych sprzedających i wybór padł na stosunkowo nie wiele droższą a NOWĄ naczepę. Mieliśmy już nowego Bodexa kiedyś i przez 9 lat eksploatacji nic się z nią nie działo. Teraz zrobimy test Megi
i jak to wyglada po odebraniu? jak z masa, wrażeniami etc?
Masa hmm ważyłem z koniem i wyszło zgodnie z dowodami, ale przypuszczam,że koń cięzszy niż w dowodzie czyli naczepę trzeba te 6200 liczyć.
Ma kilka błędów konstrukcyjnych wg. mnie, a mianowicie - kiprując piasek przez "klapę" po wysypaniu zostaje on na dole "ramki" drzwi i dole szybrów zbożowych - w Benalu które mamy drzwi są grubsze i licują się z ramką - tu można by jakieś kliny wstawić by towar zleciał a nie został na 3 centymetrach szerszej ramki.
Zderzak pewnie jest mocny, ale ciężki jak cholera - wczoraj go podnosiłem do kiprowania śmieci - dziś boli mnie ramię ... a całkiem lichy nie jestem ...
wystarczyłyby np na środku uchwyty by dwoma rękoma go podnosić - jest długi chlapacz na nim i nie ma jak złapać pod belkę trzeba jedną ręką z boku go podnosić.
Poprzeczki plandeki są lekko w trójkąt - jak masz złożone na uchwytach (używam jednej a są 3 ) to ciężko plandekę przekręcić przez nie - plandeka się blokuję między uchwytami ograniczającymi a własnie złożonymi poprzeczkami.
Plandeka ... rura jest tak miękka ,że zapomnij ją nad rzucić nawet trochę - ile razy rozwijałem plandekę tyle razy szedłem do tylu ją nad rzucić - masakra,mała średnica,mała ścianka i się zachowuje jak pręt a nie rura.
No i bolce blokujące zamki tylnych drzwi - rozwiązanie techniczne z lat 80tych - bolec z zawleczką , w benalu masz sprytne zatrzaski które to w razie 'W' możesz zablokować zawleczką, a tak się pierdziel z tymi bolcami za każdym razem.
Góra burty bocznej jest zakończona profilem prostokątnym - nie wiem jak w większych naczepach "zachodnich", ale w swoich które miałem zawsze był profil skośny czy zaokrąglony ,że jak ładowarką towar rozsypie to spadnie w strone wnętrza kipra - a tu masz płasko i zostaje na burcie ...
To chyba tyle, tak ogólnie jest ok, spawy ładne itd.
Cytuj:
Wczoraj dzwoniłem do Megi i za naczepe 60 m3 z grubszą podłogą i osiami Mercedesa ma ważyć 6650. Cena 123000
Moja miała w pierwszej ofercie ważyć 6150, w drugiej ostatecznej 6200, a przy odbiorze w dowodzie pisze 6250
Ale więcej jak 6200 nie waży faktycznie.