myślałem że sprawę tylnego lewego koła załatwiłem ustawiając czujnik szczelinomierzem, od ponad tyg. błąd tego czujnika się nie pojawiał , sporadycznie ebs 3107-00 i ABS niby działał
od wczoraj zaś choinka się robi EBS 3209-02 ; 3107-09 ; 3109-02 nic nie robiłem, nie ruszałem czujników itd. !
dziś EBS 3201-10 wyskoczył mi od razu po przekręceniu kluczyka auto stało w miejscu a tu naraz przerwa !
później przez chwile zaś było dobrze i w czasie jazdy 3201-10 , potem standardowo 3107
i czujnik lewego tylnego koła nie pokazywał realnej prędkości tylko wyskoczyło 255 km/h , napięcie na wszystkie czujniki 5,10 V
teraz mam takie błedy - autocom
dziwne że raz jest w miarę dobrze niby abs działa , jakoś to funkcjonuje a na raz się jakby sypie i wyskakują błedy
kiedyś przy wymianie resorów grzałem strzemiona ,spaliłem trochę izolacji przewodu z orginalnego czujnika , zaizolowałem go , wywalał bład , robił zwarcie czujnika i zapałał się abs tylko gdy było bardzo mokro,coś się tam zwierało,było przebicie na kablach z tego czujnika , może zawór EBS się zepsuł z tego powodu i teraz głupieje ??
czujnik jest już wymieniony ale ogólnie 3 w zamienniku teraz - uniwersalne jakieś może to też nie pasuje, nie ma ujednoliconych odczytów
korci mnie aby j/w pisał kolega kupić oryginalne czujniki ale nie są tanie ,używki nie wiem czy dostanę akurat takie, czy da się jakoś sprawdzić moduł, zawór ebs czy działa poprawnie ?