Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 08 gru 2015, 19:02

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Renault Magnum/MAN TGA

Witam. Mam pewien problem z Renault magnum E-tech 440 z 2004 roku, a mianowicie po wymianie pompy wody i termostatu płyn w silniku zmienił swoja barwę i konsystencje. Po naprawie została zalana nowym płynem po przejechaniu kilkuset kilometrów w zbiorniczku płyn zmienił kolor na rudo-rdzawy i w zbiorniczku przyjął konsystencje gąbki, piany. Wcześniej jeździłem tym samochodem3 lata i nic takiego się nie działo. Ma może ktoś jakiś pomysł co to mogło się stać i jak ten problem można rozwiązać?

Post Wysłano: 08 gru 2015, 19:54

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam.Zmiana koloru z dnia na dzień chyba raczej nie możliwa tak mi się wydaje chyba ze wlałeś w układ zabrudzony płyn lub po wymianie płynu ruszyło osady które nazbierały w układzie chłodzenia.Nie chce cie martwić ale to są objawy początku końca tulei silnika.Rudo rdzawy płyn piana kożuch w zbiorniczku wyrównawczym.Pytanie ile jeszcze pojeździ.Z swojej praktyki mogę powiedzieć ze nie będziesz w stanie wyeliminować na 100% tego koloru płynu poprzez płukanie układu chłodzenia przerabiałem temat zawsze zostaje coś w bloku głowicach kompresorze itd.Jedyny sposób jaki ja stosuje który w jakimś stopniu zatrzymuje ten efekt jest wlanie do układu chłodzenia oleju emulgol stosowanego do schładzania wierteł noży tokarskich.Miesza on się bardzo dobrze z woda i płynem.Oczywiście są tez minusy tego zabiegu z czasem puchną węże wodne ale wole wymienić wąż niż mieć zatkaną nagrzewnice, kompresor ,rurki odpowietrzające itd.
Wydaje mi się ze pojeździłeś dość długo z niedogrzanym silnikiem niesprawnym ciśnieniowo układem chłodzenia i mieszance wody z płynem.

Strona 1 z 1 [ Posty: 2 ]