Użytkownik
Samochód: Renault Midlum 150dci
Witam.Mam taki problem w moim Renault Midlum 150dci 2003r.Auto odpala zawsze za pierwszym razem,ale niezależnie od pogody,nagrzania silnika itp.raz odpala idealnie a raz muszę długo kręcić,lub np. dwa razy dobrze a pięć razy kiepsko (nie ma reguły).Dodatkowo przy dłuższym kręceniu odpali równo z zapaleniem się kontrolki akumulatora,a równocześnie gaśnie radio (te od muzyki),potrafi też wtedy chwilę minimalnie falować na obrotach.Po wymianie oleju i wszystkich filtrów na nowe problem prawie całkowicie ustępuje,odpala i kręci podobnie za każdym razem,lecz po upływie czasu stopniowo problem powraca.Na kompie wyskoczył błąd 5301-Ciśnienie paliwa,obwód niskiego ciśnienia.Zbyt duże ciśnienie,nieciągłe.Czytałem o tym błędzie,ale nie spotkałem takiego przypadku jak mój.Wydaje się,że im cieplej na dworze tym gorzej odpala,ale ciężko mi to jednoznacznie określić.Akumulatory dobre,wtryski rok temu sprawdzone i podobno dobre,nie ma straty mocy,nie dymi.Może filtr paliwa nieoryginalny?Proszę o porady,pozdrawiam.