Przejrzałem dział o hamulcach i nie znalazłem odpowiedzi dlatego pozwolę sobie na założenie nowego tematu.
Proszę o wyrozumiałość gdyż nie jestem mechanikiem ale co nieco potrafię zrobić.
W Straży posiadamy IVECO EUROCARGO 150E28 4x4 z 2014r. i jest taki "problem", że aby zahamować należy głęboko wciskać pedał prawie do podłogi. Moje odczucie jest takie jakby nie było wspomagania i ile wycisnę to moje chociaż pedał lekko da się wciskać. Posiadamy też MERCEDESA ATEGO 1329 i w nim hamulec działa tak, że lekko się wciśnie i już się leci na szybę.
Czym może to być spowodowane i czy jest możliwość poprawienia skuteczności hamowania, czy po prostu ten typ tak ma?
Jeździłem ciężarówkami i autobusami różnych marek i dopiero w IVECO spotykałem się z takim hamulcem.
Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
Może trzeba wyregulować hamulce, jeśli są to bębnowe hamulce to za daleko mogą się szczęki odbijać od bębnów hamulcowych
Stąd może być tak duży skok jałowy pedału hamulca
W 2014 raczej będą tarcze, a jeżeli bęben to samoregulatory....
2 Zawory, albo ten pod kabiną zaraz przy pedale, albo główny hamulcowy, pedał jest miękki, czy normalnie twardy?
_________________ STRALIS
Jeździłem, ja też jeździłem dla Jeronimo, ale Martins lepij płacił i poszedłem tam, to już dawno było, zanim Rohling kupił Suusa.
Jeszcze jest, ale na ostatnim przeglądzie w serwisie powiedzieli że ten typ tak ma, dla mnie to słabe tłumaczenie. Może jest na forum ktoś kto jeździł lub jeździ iveco i napisałby czy tak jest we wszystkich iveco.
Mam duże iveca od 99 roku, jakby kabiny tak nie gniły jak auta hamują, dalej bym turbostarem jeździł...
Jeździłem, ja też jeździłem dla Jeronimo, ale Martins lepij płacił i poszedłem tam, to już dawno było, zanim Rohling kupił Suusa.
Ja mam Iveco z 2014, ciągnik na tarczach ale hamuje standardowo. Gdzie serwisujecie? Serwisy Iveco maja to do siebie ze większość wiecej zepsuje niż naprawi cokolwiek
Poszukałbym dobrego mechanika, który ma odpowiedni sprzęt wepnie się i znajdzie który zawór kaleczy, ale jak jest miękkawy, obstawiam ten zawór pod pedałem w kabinie....
Uszkodzenie zaworu nie polega tylko na syczeniu, może podawać złe wartości powietrza na sterowanie ....
Ja Ci nie powiem co i jak, ogarnięty człowiek, manometr i szukanie
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 2 gości