Samochód: DAF XF 105 410
Witam
Mam taki problem że przy ładunku 6ton na odcinku 400km i z powrotem tez 400km 12ton Moja renia pali okolo 38 litrów, dodam że wczesniej przy 24 tyle wychodziło
Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
Czasem nie wina obecnej pogody?
Mi pierwszy raz przez jakieś sześć lat jazdy jednym klamotem komputer pokazał spalanie 42l/100 km tak go wiatr trzymał
Ta sama trasa i ten sam ładunek z dwa miesiące na zad pokazywał maks 34 litry
I na takim kółku 3200 km przy normalnej pogodzie średnia to 25 litrów a przy obecnej pogodzie 29-30 litrów
Nawet jeśli taka pogoda to nie 38 litrów z tym tonażem. Zacząłbym od paliwa i wyregulował zawory. Jeździsz sam czy kierowca? Bo tu też może być przyczyna
Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
Mówisz że z takim tonażem pogoda nie ma wpływu aby osiągnąć spalanie 38 litrów?
Bo w moim przypadku pogoda ma bardzo wielki wpływ na spalanie i różnica waha się nawet 8-10 litrów na 100 km przy obecnych sztormach i deszczach sam jestem w szoku ze aż tak duza różnica.
Ładunek to kontener 20tka na środku ramy o wadze 16 ton
Odcinek z mojego kółka Gdynia - Moskwa na którym mam porównanie to Gdynia - Mława czyli jakieś 250 km z tego jak kojarzysz to z połowa drogi to roboty drogowe na tym odcinku drogi z Gdyni do Mławy.
W wrześniu z czterech tras średnia wychodziła w okolicach niecałych 25 litrów a teraz wychodzi w okolicy 32-33 litrów po trzech trasach
MAN wierzę Ci tylko z 20 na końcu ramy też spalanie jest inne niż z firanka i 4t w niej. Spalanie owszem w tych warunkach też może być podyktowane pogodą
Samochód: orange i grafitowy
w taka pogodę pojazdy palą troche wiecej (może 10%), ale nie aż tyle.
wszystko inne sprawdzone?
paliwo, intercooler, termostat, wiskoza??
ewentualnie mogłeś mieć pecha i było cały czas pod wiatr i to boczny.
_________________ nie cytuję postów innych użytkowników
Wiatm
Nie nie jeżdże sam !!!
Lata kierowca, ale z moich obserwacji wynika czy to np Wojtek czy Roman spalanie jest podobne ile na komputrrze wyświetla tyle wychodzi!!!
Paliwo dobrej jakości bo ze stacji koncernowych w tym przypadku Lotos ale był PKn i też 37 wychodziło a teraz nawet do 40 da radę podskoczyć.
Poprostu brak mi słów już nie wiem czy mam te auto sprzedac czy co robic.
Wczoraj wymieniłem wszystkie filtry; paliwa oleju i powietrza oraz olej.
Ostatnio mielismy w dafie tandemie 105 410 08 rok , podobny problem, nagle zaczął chlać 40/100 i masakryczna ilosc adblue... i to przy lekkich ładunkach.
Nie było żadnych specjalnych przyczyn tego, ale raz na jakiś czas jak to w dafach wyskakiwało ostrzezenie wydechu a po chwili gasło.
Wymieniliśmy czujnik NOX za katalizatorem i jak ręką odjął odrazu spalanie spadlo na 30/100 i adblue sie uspokoilo.
Błędy
jedynie defekt ad blue. Uszkodzona pompa adblue.
Wczesniej chodziło na emulatorze i takie samo spalanie wychodziło. Ale z tegoco mi wadomo w renaulcie nie ma to znaczenie. Chyba że ktoś mnie w błąd wprowadził.
Nie kopci, nic dziwnego sie nie dzieje
7 tyś temu auto było na serwise autoryzowanym na wymianie sprzęgła całego kompletnego tj tarcza docisk wysprzęglik 5500 netto.
W zeszłym tygodniu miałem podobne objawy w TGA 410 spalanie 39 żadnych błędów. Okazało się ,że opaska na wylocie powierza z turbiny była skorodowana i była mała nieszczelność , żadnego gwizdu ani kopcenia.Po wymianie uszczelki i opaski spalanie 33-34 czyli normalnie przy mojej robocie
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 15 gości