No cóż,emocje trochę opadły to teraz mogę i ja coś powiedzieć o nowej Scanii.Wizualnie tak sobie.O ile wersja S z silnikami V8 podoba mi się,o tyle wersja R z tą lekko podwyższoną kabiną,zderzakami bez lakierowania i brakiem górnej osłony przeciwsłonecznej jak dla mnie ma szansę uzyskania najbrzydszej ciężarówki poruszającej się po drogach...
Wogóle jestem zaskoczony,że wersja z średnią kabiną jest tak mało przestronna i ja przy moim wzroście-193cm widzę to dość kiepsko.Nawiasem mówiąc nie było chyba ani jednej takiej wersji kabiny podczas prezentacji...
Co do wnętrza-co kto lubi.Są napewno plusy względem poprzedniej wersji,ale przy projektowaniu kabiny od podstaw na długie lata sporym zaskoczeniem było dla mnie pozostawienie prawego schowka zewnętrznego dostępnego za dopłatą-spory minus...
Idąc dalej spodziewałem się wewnętrznego oświetlenia w formie LED-ów,a widać same żarówki,chociaż chyba są regulacje intensywności podświetlenia.Niby pierdoły,ale jednak nie tego się spodziewałem po całkowicie nowej konstrukcji.Jednak kwestią najważniejszą dla mnie i chyba nie tylko jest pytanie-czy Scania jest nadal autem ''niezwykle komfortowym'' wyposażonym standardowo w aż 2 poduszki przy tylnym moście
Kabina jest wizualnie bardzo aerodynamiczna i ciekawe czy będzie to mniej palić o R Streamline?Widać duży wpływ VW w projekcie kokpitu-napewno dorzucili tu swoje 3 grosze.Ogólnie jest ciekawie,wiele rzeczy będzie wiadomo dużo pózniej,ale na tą chwilę już się przyzwyczaiłem do tego wyglądu i nawet na A61 widziałem jak jechał sam ciągnik-typowo pokazowy i tragedii nie ma.