@Thompson - dzięki, też mi się podoba
@Bauer - nie jest to najtańsze hobby
Na przykład ten ostatni Doosan kosztował 49 euro (już z wysyłką) i to jest powiedzmy taka średnia cena sklepowa jeśli mówimy o nowościach wśród sprzętu budowlanego. Oczywiście znajdziesz drożej, ale piszę o takich cenach, które możesz osiągnąć gdy będziesz cierpliwy, dobrze poszukasz i uruchomisz wszystkie kontakty
Z drugiej ręki jest oczywiście taniej i tak trafiła do mnie większość modeli. Ciężko mówić o średniej cenie bo możesz za 40 zł kupić model zabawkę produkcji Siku/Joal/Ertl, a równocześnie lecieć w setki i tysiące gdy zaczniesz bawić się w żurawie wieżowe (Thompson mógłby Ci coś więcej na ten temat opowiedzieć
) czy jakieś konkretniejsze zestawy z WSI.
Hobby kosztowne, ale to też nie jest tak, że z dnia na dzień wykładasz kilka tysięcy. Moja kolekcja powstaje od ponad 8 lat, więc koszty się rozkładają. W praktyce sprowadza się to do tego żeby 3 stówy z pensji miesięcznie przeznaczyć na hobby. Czasem nic nie kupisz, czasem wykorzystasz budżet na trzy miesiące, ale w skali roku tak to mniej więcej w moim przypadku wychodzi. A radość z ustawienia w gablocie nowego modelu jest bezcenna
Mam znajomych, którzy więcej kasy miesięcznie potrafią wydać na fajki
Masz rację, WSI jest o półkę wyżej od wszystkich jeśli chodzi o wykonanie, ale ceny niestety też są odpowiednio wyższe. Mój prywatny ranking producentów wyglądałby mniej więcej tak:
1. WSI
2. NZG
3. Tekno / Universal Hobbies / Motorart
6. Conrad
7. Norscot / ROS / Kaster
10. Ertl / Joal
12. Siku
Zapraszam na moją stronę z modelami maszyn budowlanych i samochodów ciężarowych w skali 1:50 -
facebook.com/ziebol.modele