Cytuj:
...260 złotych to ja mam netto w niedzielę na pełnym zusie za 5 godzin jazdy i 3 czytania gazety na pętli.Żaden autobusiarz nie będzie się szarpał z pasami na naczepie za twoją dniówkę...
bądźmy realistami, wrocławskie MPK, bo chyba o nim mowa, jest dobre tylko dla ludzi wchodzących w zawód kierowcy o minimalnych umiejętnościach. żadna inna firma nie przyjmuje ludzi zaraz po egzaminie w takiej ilości.
jeżeli warunki płacy i pracy byłby tak dobre, to dlaczego MPK ogłasza już chyba 4 nabór dla kandydatów na kierowców, którym stawia kurs prawa jazdy i KW w zamian za czteroletni cyrograf?
dla MPK dzisiaj szkoli Kursant, Akademia Dobrej Jazdy, Manewr i POLBUS.
sposób wynagradzania w MPK jest rodem z PRL i sprawia, że w miarę przyzwoite pieniądze zarabiają ludzie pracujący tam 20-30 lat (wysługa lat), a młody człowiek potrzebujący założyć rodzinę, kupić mieszkanie, wyposażyć je, nie mając żadnych perspektyw, popracuje rok, dwa i jedzie do Anglii, Niemiec itp.
prowadziłem dwa razy KO w naszym MPK (2010 i 2016), przez moje zajęcia przeszło sporo kierowców (140 i 132), więc mam jako takie rozeznanie.