Witam,
Mam Scanię która w dowodzie ma DMC ciągniętej przyczepy 14000 bo sama scania ma 26000 (żeby łącznie było 40 - tak mi się wydaje)
czy mogę podczepić przyczepę DMC 18000 ?
Problem polega na tym że na przyczepie ma jeździć koparka o masie 14 ton i przyczepa będzie osiągała te 18 ton rzeczywistej wagi a Auto będzie miało poniżej 22 ton wagi...
Czy ktoś się do tego będzie czepiał ?
czy mogę zmienić jakoś wpis w dowodzie o DMC przyczepy ?
Czytałem rozporządzenie ministra i prawo drogowe i takich rzeczy nie doczytałem ...
jest że :
Dop. masa całkowita zespolu pojazdów 3 +2 osie nie może przekraczać 40 ton...
Czyli teoretycznie nie mogę... bo auto ma 26 ton...
ale spotkałem się z dowodem rej gdzie w Volvo jest jak byk że auto ma DMC26000 kg a w rubryce O1 ma wpis 23300 kg ... czyli łącznie zestaw miał by DMC 49300 a wg rozporządzenia ministra takim zestawem nie można jeździć ?!
ODPOWIEDZ :
Otóż czego się dowiedziałem...
ITD poinformowało mnie że:
zestaw auto + przyczepa może mieć DMC max 40 ton
jeśli ma w dowodzie coś innego (jak ww. Volvo ) to zabierają dowód rejestracyjny...
ba... pan inspektor podkreślił że samo posiadanie DMC w granicach 40 ton nie gwarantuje braku problemów... BO
Jak weźmiemy przyczepę DMC 18 ton i załadujemy ją koparką podłączymy to do auta DMC 22 tony to wg rozporządzenia jest 40 ton OK ale wg. ustawy o ruchu drogowym auto z przyczepą, o rzeczywistej wadze 18 ton musi ważyć minimum 13 ton
a na pusto auto ma max 10 ton
i już pustym autem takiej koparki przewozić nie można