Cytuj:
spośród posiadanych marek które wychodzi najlepiej zestawiając koszty utrzymania do zarobku, jak w kwestiach spalania etc.? jak spisuje sie volvo?
Za każdym razem jechałem po Volvo i tylko za pierwszym razem kupiłem. Drugi wyjazd po Volvo, skończył się zakupem Dafa, bo Volvo kopciło na biało, szła para z wlewu oleju. Teraz pojechałem też po Volvo 500 z 2011, przez telefon wszystko ok, na miejscu, kabina wymieniona na inną z 2007 bo uderzył gałęzią itd. Przebieg na paragonie z tacho był o pół miliona większy niż na wyświetlaczu, a Scania stała 20 km dalej.
Obecnie, jakbym miał coś kupić lub wymienić to zdecydowanie Volvo lub Scania. Daf to tylko duża kabina.
Wszystkie 3 auto to automaty. Volvo i Scania super skrzynia, Daf... kto jeździ ten wie. Strzał przy ruszaniu, pod górki trzeba pomagać manualem.
Silnik
Volvo 500 średnie spalanie 27l / 100 km
Scania 420 HPi średnie spalanie ok 25l / 100 km
Daf 460 średnie spalanie 29-30 l /100 km
Volvo od wymiany do wymiany 60 tyś km weźmie ok 3 litry. (miarka na wyświetlaczu z max zejdzie na ok 3/4)
Daf na 60 tyś km ok 7 litrów
Scania zrobiła u mnie ok 23 tyś km, oleju nie ubywa, pewnie z 2 litry na 35 tyś weźmie.
Volvo jest zdecydowanie najszybsze, jedzie się przyjemnie, jest silne. Scania mimo silnika 12 litrowego jest dość żwawa. Daf... muł.
Volvo lub Scania, Dafa nigdy więcej nie kupię. Chociaż paradoksalnie Daf jest najtańszy w naprawie, filtry, sprzęgło tańsze niż do Volva. Sprzęgło Volvo wyszło ok 6 tyś z robocizną, do Dafa 3100 zł