Cytuj:
Wogole jakiś aktual tematu wszystkich aut by się przydał,fajnie by było
W sumie można coś zaktualizować
Zaczynając od Scanii. Aktualnie ma przejechane 157 500km. Autem jeżdżę na zmianę z tatą - w zależności jak komu godziny wychodzą (generalnie wychodzi tydzień na tydzień). Auto ogólnie nie stygnie. Poza wychodzącą po zimie korozją na przednich felgach nie mam zastrzeżeń. Na aktualnej robocie pod spedycją, której nazwy wymawiać nie można, pali mniej niż DAF. Jest też przy tym sporo żwawsza. Spalanie waha się między 25 a 27l ON + ok. 2l Adblue.
DAF Euro 6 - cały czas podtrzymuje moją dobrą opinię o tym aucie. Przebieg wynosi już niemal 600 000km, na auto wsiadł kierowca i powoli zwiększa stan licznika. Na ostatnim gwarancyjnym przeglądzie przy 517 000km wymieniono drążki reakcyjne na sierżancie oraz oba tylne nadkola, które wibrowały. Aktualnie auto czeka na wymianę intercoolera (w sumie to pierwsza naprawa jaką muszę wykonać w tym ciągniku) i jeszcze gwarancyjną naprawę kilku ognisk korozji na kabinie (przy zawiasach bocznych schowków, na spawach z tyłu kabiny oraz jeden dziwny purchel na bocznym poszyciu szoferki). Ogólnie to mam nadzieję, że to auto dalej będzie sprawowało się jak dotychczas. Uśrednione spalanie między 26 a 29l ON i niecały litr Adblue.
Volvo - zaskakująco dobrze sobie radzi. Przebieg przekroczył 1 160 000km, auto cały czas krąży między Skandynawią a południem i jest to naprawdę wdzięczny wóz. Co jakiś czas wychodzą drobiazgi, ale ogólnie nic poważnego - bardziej kwestie eksploatacyjne i wynikające ze zwyczajnego zużycia materiałów.
Na wiosnę czeka go odświeżenie lakieru, nowe felgi na front, montaż owiewek na policzki i kogutów na dach.
Spalanie między 27 a 31l + 2l Adblue.
Actrosa MP3 już u nas nie ma. Sprzedałem go do Uzbekistanu, a jego miejsce zajął kupiony z aukcji powindykacyjnej Jelcz:
Marka: DAF
Model: XF 105 Ate SSC
Rok produkcji: 2012
Przebieg: 670 000
Wyposażenie: standard + ksenony, Sky lights, zamek Night Lock, pneumatycznie zawieszona kabina, kierownica obszyta skórą, klimatyzacja postojowa, waga osiowa
Zabudowa/Naczepa/Przyczepa: firana
Obsługiwane kierunki: Skandynawia + południe
Okazało się, że kupione trochę w ciemno auto, ma historię serwisową do końca 2017r. Ostatni wpis z kontraktu serwisowego był przy przebiegu 580tkm. Na dzień dobry po przyprowadzeniu ciągnik przeszedł serwis olejowy, pranie kabiny i naprawę cieknącej podstawy pompy Adblue. Podobnie jak Volvo czeka na wiosnę z kosmetyką - felgi, zderzak, stopnice, polerka kabiny. Pewnie wpadnie jakieś dodatkowe oświetlenie z racji kierunków jakie obsługuje. O spalaniu ciężko cokolwiek powiedzieć jeszcze. Póki co dobrze rokuje
PS. Panowie Zieloni, można zmienić nazwę tematu - wywalić MP3, a dopisać DAF 105.460 Ate.