zainstalowałem taką aplikację na telefonie i można nim rozmawiać jak przez CB mając dostęp do internetu.
wczoraj rozmawiało na kilkanaście osób z Polski, Austrii, Anglii i USA.
na kanale 007 jest towarzystwo karawaningowe, a kierowcy chyba na kanale 005.
można tego używać w samochodzie, jednak wygodniej jest wyposażyć to w mikrofon dual mike, który służy do rozmów oraz przejmuje funkcję zestawu głośnomówiącego.
Skoro każdy może mieć dostęp do tego kanału, to mogą rozmawiać na nim ludziez całej Polski. Czasem wiemy jaki dym na radiu jest przy wypadku lub korku, a teraz pomyślmy to z perspektywy całego kraju. Ja wiem, że platforma ta jest mało popularna, ale mimo to duży minus w mojej ocenie.
dym, lub jak kto woli "gówoburza" już była, bo na kanał na którym urzędują kamperowcy weszli ludzie, którzy posługiwali się siarczystym językiem i uniemożliwiali rozmowę tam obecnym.
kolega nasz jednego z nich dodał do czarnej listy, a ów poczuł się tym bardzo poszkodowany.
w rewanżu wszystkich użytkowników naszego kanał dodał do swojej czarnej listy, wchodził kilkakrotnie na kanał kamperowców i trzymając wciśnięte nadawanie przez długi czas uniemożliwiając rozmowę wszystkim użytkownikom, do czasu aż dostał bana od administratora.
skutkiem tego jest opinia, że kanał 07 kamperowców jest hermetyczny i użytkownicy tego kanał nie tolerują innych.
Cytuj:
w rewanżu wszystkich użytkowników naszego kanał dodał do swojej czarnej listy, wchodził kilkakrotnie na kanał kamperowców i trzymając wciśnięte nadawanie przez długi czas uniemożliwiając rozmowę wszystkim użytkownikom, do czasu aż dostał bana od administratora.
Dlatego warto używać narzędzi dających kontrolę
Jeżeli chcecie rozmawiać w spokoju i szacunku we własnym gronie to polecam np Zooma
To tak offtopikiem lecąc...
tu nie chodzi o własne grono, bo każdy może wejść.
jeżeli stoimy kamperami i przyjedzie gość, ciężarówką, osobówką, motocyklem czy rowerem bardzo chętnie zaprosimy do swojego grona, pogadamy pod warunkiem że zachowa takt i kulturę taką jaka jest między nami.
ani ten kanał nie jest zamknięty, ani jego użytkownicy nie chcą żyć w izolacji.
natomiast dodawanie kogoś do swojej czarnej listy, które powoduje że wpisujący na swoją czarną listę nie słyszy wpisanego, jest jego prywatną sprawą i trudno aby się komukolwiek z tego tłumaczył.
nie skutkuje to ogólnym wyłączeniem tego gościa.
jeżeli ja nie lubię i nie słucham muzyki disco-polo nie mam zamiaru tłumaczyć się z tego wszystkim wykonawcom tego gatunku muzyki.
jeden z gości, który wszedł na kanał 07 używając języka wulgarnego, przeszkadzając w tematycznej rozmowie i zostałby dopisany do czarnej listy, nawet gdyby był właścicielem czterech kamperów i sześciu przyczep kempingowych. to skąd przyszedł, to kim jest, w tym wypadku nie miało żadnego znaczenia.
na dole aplikacji masz przełącznik w lewo mapa i pokazuje skąd są obecni na kanale uczestnicy i kropki na zielono, Twoja na niebiesko, nadający na czerwono.
natomiast w prawo jest funkcja radar, pokazuje użytkowników w dystansie 30 km, ale czy można ograniczyć tylko do tych użytkowników, nie wiem, nie jestem jeszcze tak obeznany.
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 10 gości