Witam,
Jestem kierowcą kat.c w dużej firmie posiadającej kilkadziesiąt ciężarówek do transportu na potrzeby własne. Kiedy przechodziliśmy z viatoll na etoll dostałem informację, że nowy system będzie bazował na systemie GPS używanym dotychczas do śledzenia pojazdów w firmie i mamy się nie martwić (niby testy prowadzili kilka miesięcy wcześniej na wybranych ciężarówkach).
1. Czy coś takiego jest możliwe? Gdy wchodzę na stronę etoll, to jest informacja o konkretnych urządzeniach lub aplikacji jaką trzeba posiadać. Nie ma mowy o jakiejś integracji z zewnętrznymi systemami. Kolega z innej firmy musiał w serwisie wpiąć dodatkową skrzynkę w instalację pojazdu. U mnie tylko ściągnęli viatoll i "ogień na tłoki".
2. Czy to prawda, że podczas kontroli kierowca musi znać id biznesowe - numer etoll, bo jak nie to mandat 1500zł? I jak to się ma do powyższego rozwiązania w mojej firmie?
Gryzie mnie to rozwiązanie. W firmie pracuje kilka tysięcy ludzi i ciężko jest uzyskać jakieś informacje. Jeden wielki chaos. Mój bezpośredni przełożony, który nie ma pojęcia o ciężarówkach mówi, że wszystko jest ok i jazda. Jednak ja się obawiam ewentualnego mandatu.
Będę wdzięczny z pomoc. Pozdrawiam wszystkich użytkowników!