Użytkownik
przejdźmy więc do faktów:
nasze auta wożą w stronę Niemiec puste pojemniki, które spokojnie mogłyby być wożone lżejszymi pojazdami, ale z powrotem mam od tego klienta 24T (pełną ładowność), natomiast dla innego klienta wywozimy lekkie rzczy (6-9T) jednak z powrotem mamy albo stal, albo ADR (14T na całą naczepę, ADR nie może być piętrowany). jednak zarówno jeden jak i drugi ładunek wymagałby 13,6 ldm (nie jest to skórt od mojego wymysłu, tylko Lademetr - metr ładowny - bieżący metr skrzyni ładunkowej przy przyjętej standardowej szerokości 2,45m, stosowany przez niemieckie spedycje w zleceniach transportowych).
jeżeli jednak wysłałbym z tym leżejszym ładnukiem lekki zestaw o ładowności do powiedzmy 10T , to na dzisiaj w internetowej giełdzie ładunków TimoCom przykładowo jest z Drezna do Polski 73 ładunków na 13,6 i ładoność 24T, natomiast 13,6 i ładowność do 10T jest 14 ładunków. natomiast ładunków do 3,5T na tej trasie jest dzisiaj 9.
więc jeżeli nie masz gwarantowanej roboty na lekkie zastawy w obie strony, wysyłanie w jedną zmniejsza szanse na znalezienie powrotu 5 krotnie czyli o 500%.
jeżeli ja kierowałbym się w pracy rozmowami kierowców na CB i namówił mojego szefa na zakup takiego zestawu, a potem miał kłopoty ze znalezieniem powrotu, straciłbym pracę za głupotę i nawet nie mógłbym mieć pretensji do szefa. jeszcze do dzisiaj pluje sobie w brodę, że przy ostatnim zakupie nie namawiałem szefa do kupna naczepy z podłogą Collmulde do przewozu stali w kręgach, co zwiększa szanse na znalezienie ładunku o 20%, na dzisiaj z Drezna jest 11 takich ładunków.
oczywiście ilość samochodów do 3,5T jest i pewnie zostanie, ale stale się zmniejsza z prostego powodu taniej jest przewieźć 24T jednym autem niż 24T 16 autami. możesz iść pod prąd ekonomii, ale na dłuższy dystans nie wyjdzie Ci to na zdrowie.
to że nie jesteś spedytorem nie musisz mnie przekonywać, żaden spedytor nie opowiadałby takich rzeczy.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2006, 6:20 przez Cyryl, łącznie zmieniany 2 razy.