Założyłem radyjko Alan 100 Plus do golfa II. Coś mi je zakłóca, chyba zapłon lub alternator. W ciężarówce pewno nie ma tego problemu ale czy ktoś mógłby coś poradzić na ten temat ?
Jaki silnik ?? Jeśli benzyna to zakłóceać może wszystko . Od wtrysków po Przewody WN . Jeśli diesel to może to być alternator lub coś z elektroniki ...
73!
_________________ Szerokości Wszystkim Życze
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką.
Choć nie jestem detektywem zawsze znajdę budkę z piwem
Scania "Królowa Szos"
Kocham kurczaka z rożna i dziewczyny z Jaworzna
Cytuj:
(myślałem że jeśli pisze o zapłonie to już z tego to wynika).
Nie pomyślałem
Cytuj:
podłącz radyjko bezpośrednio pod aku...
Spróbuj tak zrobić , choć i tak nie zawsze pomaga . Ja nie jestem zbyt obcykany w temacie zakłóceń ale polecam Ci wejść na to forum i wpisać w wyszukiwarce "zakłócenia" i napewno znajdziesz jakieś rozwiązanie : http://cb-radio.pl/phpBB/index.php
73!
Scania "Królowa Szos"
Oj gdyby to była taka prosta sprawa było by fajnie.Mam radio z filtrami NB i ANL,niestety nadal mam zakłócenia z np wycieraczek.Kupiłem filtr na Allegro który okazał się dziadostwem.Znajomy polecił mi kondensator montowany przy silnikach od odkurzaczy abym dał go na zasilanie ale niestety nie ma przejścia prądu.W Twoim przypadku może zabrał byś się za przyczynę a nie skutek.Poszukaj w aucie co tak strasznie iskrzy,najczęściej przyczyną takich zakłóceń są właśnie kable WN tak jak napisał Kavka
_________________ "CHCĘ UMRZEĆ WE ŚNIE JAK MÓJ DZIADEK, A NIE KRZYCZĄC JAK JEGO PASAŻEROWIE."
Cytuj:
Mam radio z filtrami NB i ANL,niestety nadal mam zakłócenia z np wycieraczek
Bo tak naprawde te filtry eliminują tylko zakłócenia z eteru takie jak trzaski itp i poprostu radio jest przyjemniejsze przy rozkręconym SQLu , ale nigdy nie wyeliminuje zakłóceń od elektroniki itp .
73!
Scania "Królowa Szos"
na giełdzie elektronicznej we Wrocławiu można kupić takie dławiki przeciwzakłóceniowe. jak jeździłem ciężarówką to miałem takie dwa urządzenia. jedno eliminowało zakłócenia instalacji elektrycznej pojazdu, drugie było między zwykłym radiem i CB, aby nie było przebicia, czyli słyszalności tego co w CB w zwykłym radiu, co często się zdarza.
Tez mam alana 100 w osobówce i jakos na zakłucenia nie narzekam, ale sa gdy włącze wycieraczki, albo szyby (elektryczne):P, ale jak sql mam na połowie to działa super bez zakłuceń- wiec kolego po prostu przykręć troche radyjko:D
GG: 5959988
No wloasnie JA z Tata mamy teraz taki problem ze jak opuszczam szybe albo spryskiwacze wlaczam to sa zaklucenia w CB ,ale wczesniej tak nie bylo.Jak to wyeliminowac ???
Tomekk Wyżej masz w sumie napisane...Nawet link jest...
_________________ Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
mam pytanie czy fale które odbiera CB radio można odbirac drogą internetową
_________________ szukam rozmaitych informacji o inspekcji transportu drogowego (itd}np wysokości kar sposobu kontroli itp. za wiadomości serdecznie dzieuje i pozdrawiam . użytkownik patryk
Niestety czasami nic nie da się zrobić i tak jak pecyn20 trzeba przykręcić sql-a. Ja mam w trucku Colta (chyba już pełnoletni) i mimo podłączenia bezpośrednio pod akumulator, zastosowaniu filtra przeciwzakłóceniowego oraz kondensatorów na wszystkich elementach mogących wytwarzać zakłócenia nie udało mi się wyeliminować zakłóceń. Rozmawiałem o tym problemie z pracownikiem serwisu CB i powiedział, że zdarza się ten problem nawet w nowszych samochodach i nowszych radiach. Ale mimo przykręconego sql-a radyjko działa całkiem dobrze jako ochrona antymiśkowa a poza tym nikt nie skarży się na to, że zakłócam eter więc chyba jest dobrze.
Pozdrawiam
ja mam siene i zamontowanego unidena 510 antene lemm 1700 przymocowana do pokrywy bagaznika i tez mam problem z zakloceniami.Jednymi z eteru a drugimi z samochodu.zakladalem juz filtry mam podlaczone prosto pod ako i nic nie pomaga.Bylem u elektryka i powiedzil mi ze zakladanie jakichkolwiek kondensatorow be uprzedniego zbadania instalacji oscyloskopem jest bez celu.Mam jeszcze pytanie moze ktos bedzie wiedzia,czy antena lub kabel ma cos z tym wspulnego a jesli tak to co zrobic POZDRAWIAM
Bo tak naprawde te filtry eliminują tylko zakłócenia z eteru takie jak trzaski itp i poprostu radio jest przyjemniejsze przy rozkręconym SQLu , ale nigdy nie wyeliminuje zakłóceń od elektroniki itp .
eliminują, ale głównie te zakłócenia przenoszone instalacją zasilającą.
gorzej gdy elektryka sieje tak że zbiera to antena. wtedy nie wszystkie radia sobie z tym radzą.
_________________ Tomek Zagóra
toyota hiace dnt carat, cte boston kanał lokalny #32FM; wywołanie: Góral
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 8 gości