Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 08 sie 2008, 18:13

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1147226
Samochód: C360

Bardzo ważne szczególnie teraz są włączone światła także jeżeli masz je sprawne to włączaj
druga sprawą jest wożenie ludzi a szczególnie dzieci na błotniku czy przyczepie, po trzecie jak zatrzymają cie to zawrze mów że nikt nie wie że wziołeś ciągnik, są to oczywiście takie drobne przykłady dzięki którym można uniknąć kontroli ale najlepiej jak chcesz mieć spokój to zrób se prawko na T bo można po ukończeniu 16 lat, sam przerabiałem ten temat aż zrobiłem se
T i jeżdze jak gość 8)

Post Wysłano: 08 sie 2008, 22:30

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: jest

jemu chyba nie o to chodziło.Jak zatrzyma cię policja do kontroli i zaproponuje mandat to go przyjmij.Ponieważ mandat jest dla ciebie karą i to wszystko.jeżeli nie przyjmiesz lub miśki skierują sprawę do sądu grodzkiego to dostaniesz grzywnę i możesz jeszcze załapać się na karę dodatkową,czyli środek karny np. zakaz prowadzenia pojazdów o danej kategorii przez jakiś czas. Sąd jest w tym kraju władzą i może wiele,niestety
O drogach publicznych poczytaj na necie.Ponieważ przepisy Ruchu Drogowego dotyczą tylko takich dróg innych nie

Post Wysłano: 08 sie 2008, 22:54

Użytkownik

Użytkownik

trzeba wiedzieć o jeszcze jednej sprawie. poruszając się po drodze bez uprawnień jeżeli uczystniczymy w kolizji, czy wypadku to zawsze jesteśmy winni, mało tego nie obowiązuje wtedy ubezpieczenie OC, AC, NW ... konsekwencje mogą być więc znacznie wyższe od 500 zł. to akurat jest najmniejszy problem. gorzej jeżeli spowodujemy kolizję/wypadek, nawet jeżeli to w Ciebie ktoś wjedzie. Ciebie tam być nie powinno, a byłeś więc jesteś winny.
może się skończyć na 500 zł, ale może się skończyć np dożywotnim płaceniem renty poszkodowanym ...
wybór należy do Ciebie.

Post Wysłano: 08 sie 2008, 22:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: kadetem tera

Trochę chore bo jeżeli będzie ewidentnie widać że gość np. ścinał zakręt i jest na twoim pasie a ty masz za to płacić...

"MAM WYJE BANE NA TIRY!"

Post Wysłano: 09 sie 2008, 12:20

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Trochę chore bo jeżeli będzie ewidentnie widać że gość np. ścinał zakręt i jest na twoim pasie a ty masz za to płacić...
Ewidentne jest to ,że nie miałeś prawa się tam znajdować. Analogicznie poniekąd można twierdzić,że ktoś, kto ma zatrzymane prawo jazdy może spokojnie po drogach jeździć, bo przecież z zatrzymaniem domumentu nie odebrano mu nabytych umiejętności.Podobnie jest z udziałem w wypadku pojazdem bez ważnego badania technicznego dopuszczającego pojazd do ruchu.Niewykluczone,że on był sprawny, ale nie był dopuszczony do ruchu drogowego.Jego nie miało prawa tam być.I pierwsze co robi ubezpieczyciel,to-oprócz prawa jazdy kierowcy- kseruje dowód rejestracyjny wraz ze stroną gdzie są terminy dokonanych przeglądów.Nie ma przeglądu-dziękujemy, nie interesuje nas to zdarzenie. I podobnie: kierowca nie posiada prawa jazdy- j.w. Pomyślcie o tym.Szczególnie, gdy są ofiary w ludziach.Pobyt w szpitalu.Koszty leczenia.Zwolnienia z pracy.Czy-nie można wykluczyć-renty.Bo pytanie :ile mi grozi złotych kary za brak prawa jazdy?-jest pytaniem o rzecz najmniej ważną.Nie chcąc urazić Autora pytania, jest to pytanie bardzo dziecinne.Niezależnie od wieku je zadającego.

Cytuj:
jemu chyba nie o to chodziło.Jak zatrzyma cię policja do kontroli i zaproponuje mandat to go przyjmij.Ponieważ mandat jest dla ciebie karą i to wszystko.jeżeli nie przyjmiesz lub miśki skierują sprawę do sądu grodzkiego to dostaniesz grzywnę i możesz jeszcze załapać się na karę dodatkową,czyli środek karny np. zakaz prowadzenia pojazdów o danej kategorii przez jakiś czas. Sąd jest w tym kraju władzą i może wiele,niestetyO drogach publicznych poczytaj na necie.Ponieważ przepisy Ruchu Drogowego dotyczą tylko takich dróg innych nie
Sąd w każdym kraju gdzie istnieje sądownictwo "może wiele". Ale nie wiem czy jest to "niestety". Wolalbyś, by za spowodowanie szkód, zamiast kary sądowej "wzięła w swoje ręce" sprawy n.p. rodzina poszkodowanego? Na zasadzie Kodeksu Hammurabiego? Złamałeś komuś rękę? Dorwią Cię i złamią też.Choćby jedną.Chyba,że doliczą odsetki za zwłokę, za ukrywanie się :) Stracił w wypadku oko z Twojej winy? Podobnie, będa szukac aż cię znajdą i wybiją oko. Itd.. Aż do "rozwiązań" krańcowo brutalnych.Są miejsca i kraje gdzie jest to praktykowane jeszcze.Tak ,jak są kraje, gdzie w wypadku czy kolizji ten jest winien, kto ma rozbity przód auta. Ale wydaje mi się,że lepiej pozostać chociaż na obecnym stopniu ucywilizowania.

Post Wysłano: 09 sie 2008, 14:59

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: jest

Cytuj:
trzeba wiedzieć o jeszcze jednej sprawie. poruszając się po drodze bez uprawnień jeżeli uczystniczymy w kolizji, czy wypadku to zawsze jesteśmy winni, mało tego nie obowiązuje wtedy ubezpieczenie OC, AC, NW ... konsekwencje mogą być więc znacznie wyższe od 500 zł. to akurat jest najmniejszy problem. gorzej jeżeli spowodujemy kolizję/wypadek, nawet jeżeli to w Ciebie ktoś wjedzie. Ciebie tam być nie powinno, a byłeś więc jesteś winny.
może się skończyć na 500 zł, ale może się skończyć np dożywotnim płaceniem renty poszkodowanym ...
wybór należy do Ciebie.
nie do końca tak jest, jeżeli ty jadąc autem bez uprawnień spowodujesz zdarzenie drogowego odpowiadasz za nie jako sprawca oraz dodatkowo za kierowanie bez uprawnień.Jeżeli natomiast ten drugi był sprawcą zdarzenia to on za nie odpowiada a ty tylko za kierowanie bez uprawnień.Jeżeli ty jesteś sprawcą /bez uprawnień/ i masz aktualne OC to pokrzywdzony pokryje swoją stratę z twojego OC a jeżeli masz dodatkowo AC to już ty nie pokryjesz swojej straty z tego ubezpieczenia bo nie miałeś uprawnień do kierowania.Tak jest napisane w OWU

Post Wysłano: 09 sie 2008, 16:28

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
wybór należy do Ciebie.
nie do końca tak jest, jeżeli ty jadąc autem bez uprawnień spowodujesz zdarzenie drogowego odpowiadasz za nie jako sprawca oraz dodatkowo za kierowanie bez uprawnień.Jeżeli natomiast ten drugi był sprawcą zdarzenia to on za nie odpowiada a ty tylko za kierowanie bez uprawnień.Jeżeli ty jesteś sprawcą /bez uprawnień/ i masz aktualne OC to pokrzywdzony pokryje swoją stratę z twojego OC a jeżeli masz dodatkowo AC to już ty nie pokryjesz swojej straty z tego ubezpieczenia bo nie miałeś uprawnień do kierowania.Tak jest napisane w OWU
Pokryje z Funduszu Gwarancyjnego i wystąpi z regresem o zwrot.Chyba ,że jest w którejś z firm punkt,że płacą także w przypadku spowodowania szkody przez kierującego nieposiadającego prawa jazdy.Niektóre firmy pokrywały -bo te które znam przestały-szkody ,niezależnie od trzeźwości kierującego.Nie mógł to jednak być właściciel ani członek zarzadu spółki.

Post Wysłano: 15 sie 2008, 10:35

Użytkownik

Użytkownik

GG: 9058783
Samochód: Scania

Cytuj:
ma się rozumieć, po ukończeniu 17 lat jeżeli nie ma żadnych uprawnień to 500 a jeżeli posiada jakiekolwiek to 300,czyli ma tylko np "B" a kieruje ciągnikiem rolniczym.
Mając B możesz jeździć ciągnikiem rolniczym nawet z maszynami podwieszanymi....;]

CPC - 21.12.2009

Post Wysłano: 15 sie 2008, 11:17

Użytkownik

Użytkownik

Mój kolega policjant, mówił mi że jak zatrzyma mnie Policja, to 500zł mandatu, laweta, mandat dla właściciela(lub posiadacza) pojazdu, oraz sprawa w sądzie rodzinnym, jak się ma pecha to wyrokiem może być odroczenie prawa jazdy do 21 lat. Ale ile w tym prawdy :?:

Post Wysłano: 30 kwie 2009, 17:39

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: /tramwaj ?

hm. Chce sie dowiedziec od kogos kto zna sie na rzeczy. Wrazie WU jak by rutynowa kontrola mnie sciagnela na boczek ;/ jazda autem bez prawka bez zadnych wykroczen wypadkow. mam 17 lat, niedlugo prawko robie wiec chce sie upewnic czy warto mi sie "przypauowac" . oc ac cos tam cos tam jest tylko prawka niema i 18. z tego co wyuapuje od innych to kara 500zl. ale niektorzy cos mowia 500 zl + odroczenie prawka do 21 lat niektorzy 5000zl a niektorzy ze pouczenie (oczywiscie samochod na parking 50/100zl dziennie + laweta 250zl) bo wuasciciel nie zostanie posypany :P... to ocb ??

-bo sprzypauowac sie moge do mandatu ale odroczenia bym nieprzespal ;/

Post Wysłano: 01 maja 2009, 23:41

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: BMW E70 4.8i

Cytuj:
hm. Chce sie dowiedziec od kogos kto zna sie na rzeczy. Wrazie WU jak by rutynowa kontrola mnie sciagnela na boczek ;/ jazda autem bez prawka bez zadnych wykroczen wypadkow. mam 17 lat, niedlugo prawko robie wiec chce sie upewnic czy warto mi sie "przypauowac" . oc ac cos tam cos tam jest tylko prawka niema i 18. z tego co wyuapuje od innych to kara 500zl. ale niektorzy cos mowia 500 zl + odroczenie prawka do 21 lat niektorzy 5000zl a niektorzy ze pouczenie (oczywiscie samochod na parking 50/100zl dziennie + laweta 250zl) bo wuasciciel nie zostanie posypany :P... to ocb ??

-bo sprzypauowac sie moge do mandatu ale odroczenia bym nieprzespal ;/
Popracuj nad ortografią najpierw bo nie bardzo zrozumiałem twoje pytanie.
PS. Jest tu jakiś moderator ? :)

Post Wysłano: 02 maja 2009, 22:11

Użytkownik

Użytkownik

Nie wiem czy gdybyś trafił na mało wyrozumiałego policjanta, sprawa nie skończyła by się również skierowaniem wniosku do sądu przeciw Twoim prawnym opiekunom. Konkretniej chodzi mi tutaj o brak właściwej opieki nad małoletnim , dopuszczenie go do ów pojazdu i stworzenie potencjalnego zagrożenia.
Jeśli spowodowałbyś uszczerbek na czyimś zdrowiu masz to jak w banku...