Cytuj:
Cytuj:
A to nikt nie może podrzucić do kabiny albo gdzieś zostawić zaświadczenia przez ten czas??? jeśli samochód zostaje na bazie powyżej 24h to powinno być wystawione zaświadczenie, o ile mamy tacho cyfrowe to może się uda wytłumaczyć mając wpis manualny że jednak auto nie było na bazie, lecz na tarczkach wpisywane są miejscowości zakończenia i rozpoczęcia odpoczynku i tu może być problem.
No nie bardzo bo sprawa wygląda tak ze w piatek o godz. 14 gdy ja jestem jeszcze w trasie i nie wiem o której skończę wychodzi ostatnia osoba z biura, i przychodzi dopiero w poniedziałek na 8.00 gdy ja jestem juz w trasie. Co zrobić bo kiedyś może to skończyć się -200zł z kieszeni.
Ciężko powiedzieć można by zapytać w ITD czy uznają taką sytuacje:
Zaświadczenie wypisują Ci wcześniej w piątek np. od soboty o godzinie 00:00 do poniedziałku 00:00 a Ty wpisem manualnym bądź wyrysowaniem odpoczynków z tyłu tarczki uzupełniasz aktywności od rozpoczęcia/zakończenia pauzy, tak aby nie było 'luki" w zapisach. O ile nie będzie problemów że masz wyrysowany odpoczynek z tyłu tarczki lub w zapisie w tacho cyfrowym np. 4 godziny pauzy czyli od 00:00 do 04:00 w poniedziałek (bo godzina na zaświadczeniu nie jest godziną zakończenia odpoczynku tygodniowego) i spokojnie możesz liczyć rozpoczęcie pracy od godziny 04:00. tak przy wpisywaniu aktywności przed tym odpoczynkiem już nie jest to takie proste.
Jeśli naprawdę nie masz możliwości zabrania zaświadczenia to zostaje Ci tylko zapis na tarczkach lub wpisem manualnym przy tachografie cyfrowym, w cyfrówce łatwiej będzie się wytłumaczyć bo nie ma miejscowości. Choć przy analogowym tacho też jest opcja jeśli jest to np. Warszawa, baza jest od strony północnej a ty powiesz że robiłeś tą pauze przy lotnisku wiec nie miałeś jak zabrać zaświadczenia i twoim dokumentem o odpoczynku są tarczki,gorzej może być jak baza znajduje się na wiosce gdzie jest 5 domów i jedna firma transportowa a ty na tarczce masz zapisaną tą miejscowość.
Albo normalnie tłumaczyć się tym że na bazie nie było możliwości wystawienia "urlopówki",później w miarę możliwości lepiej to uzupełnić zaświadczeniem.
Z tego co kojarzę za brak zaświadczenia jest 500zł.