Cytuj:
Jednak sama ta idea nie mieści mi się w głowie. Tym bardziej, że Niemcy nie słyną z absurdów prawnych.
Co mam Tobie odpowiedzieć
??? Też nie bardzo mi się to podoba, ale nie mam na to wpływu
.
To nie jest tak, że jestem przeciwny tym którzy myślą tak jak piszesz. Ale.... Niemcy wprowadzili Ustawą takie przepisy, i iiii - niestety MY musimy dostosować się do nich - nie Oni do nas.
Jeżeli dobrze gdzieś tam kiedyś wyczytałem, jeżeli mnie pamięć nie zawodzi to - w jakiejś Europejskiej Ustawie jest zapis traktujący o tym, ze każde państwo będące członkiem UE , może na potrzeby swego kraju znowelizować przepisy o których tu piszemy.
Myślę, ze bardziej tu chodziło Niemcom o fakt , iż są krajem tranzytowym, i zbyt wiele było wypadków z udziałem BUS-ow . Kolejna sprawa, może niemieckie związki walczyły o taki zapis ??? Zbyt chętni to oni do pracy od piątku, do poniedziałku rana to nie są. Ot takie moje domysły.
Nieraz zastanawiam się czy inne kraje w UE nie wprowadzą takiego zapisu pod naciskiem Niemiec.
Rozumiem, że każdy kierowca BUS-a będzie zdenerwowany, bo ma płacone przeważnie za km, ale przypomnij sobie czasy jak ostro wprowadzano u nas Tachografy. Przecież to był - strach, nerwy itp.
Dzisiaj już nie ma z tym problemu -
kierowcy wypoczęci, pracodawcy pilnują się i jest OK.
Może i tak w przypadku BUS-ów będzie. Jak napisałem - PRACODAWCA MUSI DO TEGO DOJRZEĆ.
I musi mieć świadomość tego, że kierowca BUS-a
to też człowiek.
Zobaczymy co nam czas pokaże. Na dzień dzisiejszy jest jak jest, i szarpanie nic nie da.