Co do twojego pytania kolego wermar2 .
Cytuj:
Kierowca wpadnie do rowu ze względu na swój błąd i zablokuje drogę. Przewoźnik zapłaci mandat?
Trzeba rozgraniczyć dwie sytuacje kiedy jest błąd kierowcy ,a kiedy to zły stan techniczny pojazdu spowoduje zablokowanie drogi .Bez względu na to policjant z drogówki mandat nałoży na kierowcę bo powie że mógł zjechać na parking i że to on odpowiada za poruszanie się pojazdem w złym stanie technicznym i koło się zamyka.
Cytuj:
natomiast Twój postulat ma bardziej za zadanie ułatwić pracę kierowcy i przenieść z niego odpowiedzialność na kogokolwiek innego (również za jego błędy) i na pewno nie byłby skuteczny w użyciu
Tutaj nie oto mi chodziło jestem za płaceniem za błędy własne ,ale też o rozgraniczeniu odpowiedzialności .Bo niby dlaczego kierowca ma odpowiadać za stan techniczny pojazdu który nie jest jego własnością (według mnie powinien dbać o pojazd , ale nie będzie wymieniał części za własne pieniądze ) .A co do opon zimowych to wcale nie są tak uniwersalne jak ma to miejsce w osobówkach, ale na pewno lepsze niż zniszczone opony cało sezonowe i tyle w tym temacie ode mnie byle do wiosny .