Witam
Cytuj:
Tak się składa że mam znajomego który ma (ok 30 różnych samochodów) na każdy z nich jest inna norma spalania bo facet wie ile dany samochód jest w stanie spalić i bierze dodatkowo przy ustalaniu specyfikę pracy u niego na danej trasie (niektóre kursy gonitwa,jedne spokojne,gdy jest jakaś przyczyna np.opóźniony załadunek - normy nie ma,bo wazniejsze jest dowiezienie ładunku na ściśle określony czas ( inaczej jest kara od zleceniodawcy) ).
W tym cytacie jest zawarta cała prawda o DOBRYM Pracodawcy. Gość zna swój tabor, wie kiedy gdzie i jak może wystąpić większe spalanie. Takie podejście jest cechą DOBREGO transportowca.
Cytuj:
w tej sytuacji to nie jest 18-latek z gorącą głową, ale wydawałoby się dojrzały człowiek. jaki to problem przed zatrudnieniem się zasięgnąć języka?
po co włóczyć się po sądach, jeżeli w wypadku kiepskiego pracodawcy możemy się nie zatrudniać?
I tu przyznaję Tobie całkowitą rację. Jednak nie znamy sprawy dokładnie, nie wiemy dlaczego dany 60-latek zatrudnił się w tejże firmie. Są różne sytuacje życiowe - może nie miał innego wyjścia ???
A teraz małe OT - przepraszam za to.
PRZYKŁAD z przed dwóch tygodni.
Dwa samochody :
1. MAN TGL 8.250 - rocznik : lipiec 2011 , przebieg ok 75.000 skrzynia biegów - manualna
2. MAN TGL 8.240 - rocznik ok 5 lat , przebieg ok 470.000 , skrzynia biegów - automat
Oba auta jak ja to nazywam - " żaglówki" - w tandemie - 3 osie całkowita ładowność do 12 ton,
ciężar ładunku - 3.200 kg , oba auta w takich samych zabudowach - skrzynia oraz przyczepa. Jazda w obu przypadkach na tempomacie.
Oba auta załadowane tym samym ładunkiem, odcinek jazdy : ok. 560 km , Niemcy - Holandia
Jazda z prędkością 86-87 , autostrada A-2 dalej kier. Venlo docelowo Sittard , jazda pod lekki wiaterek
Na tej trasie:
auto nr 1 - średnie spalanie
21,4 - moje
auto nr 2 - średnie spalanie
24,3
Żadnego krążenia po miastach ani szukania miejsca rozładunku, trasa znana , łatwy i dobry dojazd.
Cyrylu proszę wytłumacz mi jaka wg Ciebie jest przyczyna większego zużycia paliwa w aucie nr 2 ????
Ja domyślam się dlaczego tak jest
Pozdrawiam