Cytuj:
Czyli rozumiem że, jeśli jadę w trasę tak na ok. tydzień, to ...
1. Wkładam kartę do tacho - i się pewnie pyta jaki kraj jest - więc będzie PL.
2. Jeżdżę sobie spokojnie, pauzuję, znowu jeżdżę, pauzuję i tak aż, do powrotu do domu.
Tak też można, ale kiedy robisz podczas trasy pauzy (z wyjątkiem krótkich) możesz wyjąć kartę z tacha nie zapominając o wybraniu miejsca rozpoczęcia/zakończenia jazdy, ale wyjmowanie karty nie jest konieczne.
Cytuj:
3. Wyciągam kartę z tacho i idę do domu - wtedy rozumiem że, muszę dostać "papierową" urlopówkę. Chyba że, tylko ja jeżdżę autem i zostawiam kartę w tacho.
Dla własnego bezpieczeństwa radziłbym zabierać kartę razem ze sobą, wtedy masz pewność, że nie trafi w niepowołane ręce.
Cytuj:
Przy przekraczaniu granic, pauzowaniu za granicą i innych podobnych czynnościach nic w tacho nie zmieniam ??
Przy przekraczaniu granic nic nie zmieniasz, tylko jeśli podczas dłuższej pauzy wyjmujesz kartę to nie zapomnij o wybraniu odpowiedniego kraju zakończenia jazdy, a przy ponownym wsadzaniu o wybraniu miejsca rozpoczęcia jazdy, o czym wspomniałem już wyżej.
Cytuj:
Za brak wydruków mnie nie ukarzą - bo mogą zczytać dane z karty ??
Z karty i z tachografu, także nie ma obawy, że zostaniesz ukarany.
Jeśli płyniesz promem, lub jedziesz pociągiem to wskazane jest, aby w ustawieniach tachografu wprowadzić taką informację. Jak to się dokładnie robi to niestety tego Ci nie opiszę, bo tylko dwukrotnie byłem naocznym świadkiem jak ta procedura powinna prawidło przebiegać i wszystkiego nie zdołałem zapamiętać, ale może inni koledzy pomogą.