Witam po raz pierwszy wszystkich uczestników forum
. Właśnie zostłem "szczęśliwym?" właścicielem niezgorszego zestawu do trasportu "gabarytów". No i jak to bywa -szok na wejściu.
Sądziłem , że w tym mikroświatku elitarnej skąd inąd częsci tranportu drogowego bedę podziwiał mądrych , rozważnych i uczciwych konkurentów, licząc w perspektywie na współpracę z nimi.
No i nic z tego. Bynajmniej na razie. Otóż dzisiaj dowiedziałem sie z wiarygodnego źródła, że można w/g opini niektórych właścicieli, wygrywać przetargi , miażdżąc konkuręcję niską ofertą cenową i jeździć wożąc poważne "gabaryty" za żenująco niskie stawki, jakie obowiązują w transporcie towarów pod plandeką, zwykłymi naczepami. Według mojego szacunku za ok. 0.80 eur/km.Tak postępowały , rugując z rynku małych przewoźników firmy RICO, Transpołudnie i jescze kilka innych. Jaki jest los dwóch wspomnianych ,wszyscy już chyba wiedzą.
Nie chcę tą publikacją spowodować lawiny narzekań , czy wywoływać burzy w postaci inwektyw lub wskazywania firm które czynią podobnie, rujnując i tak kiepski już rynek usług transportowych.Chciałbym tylko zaapelować do niektórych o szacunek. Nie musicie ustępować miejsca w tramwaju staruszce, bo prawdopodobnie nim nie jeździcie. To staruszka jeździ tramwajem który Wy może kiedyś przewieźliście.Nie musicie przepuszczać w drzwiach banku emeryta ,który właśnie przyszedł odebrać swoje 900zł, bo to przedstawiciel baku przychodzi do Ciebie z propozycją kolejnego kredytu.
Szanujcie Siebie. swoją ciężką pracę i swoich pracowników.Jeżeli nie będziecie mieli szacunku do samego siebie , to i Was nie będą sznować.
Transportem zajmuję się od 1989r .