Strona 14 z 139 [ Posty: 2777 ] Przejdź na stronę Poprzednia 112 13 14 15 16139 Następna
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 07 mar 2009, 4:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 297540

Czy któryś z kolegów mających praktykę na gabarytach może wytłumaczyć mi jak funkcjonują przepisy w jednym określonym przypadku: otóż mamy do dyspozycji zestaw - c.s. trzyosiowy 26 T DMC + naczepa czteroosiowa 46 T DMC. Jak łatwo policzyć daje to mase całkowitą zestawu 69T. Zapis w dow. rej. c.s. ogranicza DMC zest. do 40T. Zakładam , że naciski technologiczne na osie w naczepie i ciągniku nie zostały przekroczone. Nie przekroczono również nacisku na siodło (ok 16T). Pozdrawiam.

Post Wysłano: 07 mar 2009, 12:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Cytuj:
Cytuj:
zanim wyjedziesz w trase z gabarytem dostajesz zezwolenie tam pisze data przejazdu i czas 22-6 wiec chyba wiesz w co sie pakujesz?? a jesli bedziesz jezdzil jak ci sie podoba to niestety dlugo nie bedziesz jezdzil w danej firmie , dodatkowo jak jedziesz z policja to juz wogole niema mowy zeby isc spac wczesniej jak 6 rano. co do tonazu to musisz na kogutach czasami z pilotami i z policja , trzeba wiedziec jak przejechac przez dany most zeby sie nie zarwal
Proste, że nie powinno się robić tak co noc, bo wtedy w ogóle po co pracować w takim charakterze, ale czasem lepiej nagiąć zezwolenie czy czas dostawy niż nie dojechać wcale, takie jest moje zdanie.

Wiesz ile kosztuje jazda bez zezwolenia(nie mówimy tu o gabarycie 4,2 wysokim)?

Post Wysłano: 07 mar 2009, 13:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11
Samochód: FH16 750

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
zanim wyjedziesz w trase z gabarytem dostajesz zezwolenie tam pisze data przejazdu i czas 22-6 wiec chyba wiesz w co sie pakujesz?? a jesli bedziesz jezdzil jak ci sie podoba to niestety dlugo nie bedziesz jezdzil w danej firmie , dodatkowo jak jedziesz z policja to juz wogole niema mowy zeby isc spac wczesniej jak 6 rano. co do tonazu to musisz na kogutach czasami z pilotami i z policja , trzeba wiedziec jak przejechac przez dany most zeby sie nie zarwal
Proste, że nie powinno się robić tak co noc, bo wtedy w ogóle po co pracować w takim charakterze, ale czasem lepiej nagiąć zezwolenie czy czas dostawy niż nie dojechać wcale, takie jest moje zdanie.

ja nie ale mysle ze grzesiu ek nam dokladnie powie :D

Post Wysłano: 07 mar 2009, 14:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1019688
Samochód: BMW M3 E90; Volvo VN780

Post Wysłano: 07 mar 2009, 16:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: kadetem tera

Cytuj:
ja nie ale mysle ze grzesiu ek nam dokladnie powie :D
A ja myślę że ...:) jak chcesz być bezczelny albo masz coś do mnie to napisz to tylko i wyłącznie mi.

"MAM WYJE BANE NA TIRY!"

Ostatnio zmieniony 11 mar 2009, 20:47 przez GRZEGORZ, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 07 mar 2009, 16:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 11
Samochód: FH16 750

a co ty taki obrazalski ?? ja cie nie wyzywam !! moja firma jeszcze niemiala problemow w zwiazku z brakiem zezwolenia a z tego co wiem EK juz mieli wiec myslalem ze cos wiesz ile to kosztuje, z reszta widze ze chyba jestes zakochany w EK bo tak strasznie bronisz i nic niemozna powiedziec , ja np. jestem tylko pracownikiem i mam to w dupie co moja firma wyprawia mozesz se mowic co chcesz a sie nie obraze :) a do ciebie nic niemam i sie nie denerwuj bo zlosc pieknosci szkodzi .

Post Wysłano: 07 mar 2009, 16:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Tak się bronie bo firma jest mi obojętna i nie chcę być później postrzegany jako ktoś kto rozpowiadał jak jeżdżą za ile i gdzie, dlatego zniknęły opisy tras a to co pisze staram się pisać na podstawie własnych obserwacji nie tylko tej jednej firmy.
Kto i jak jeździ wszyscy dobrze wiemy, a mandaty za brak zezwolenia nakładane są na firmę a nie kierowce więc sprawa dotyczy ludzi pracujących tylko pośrednio więc jak się w to nie zagłębia to się nie dowie.

"MAM WYJE BANE NA TIRY!"

Post Wysłano: 07 mar 2009, 20:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Cytuj:
Cytuj:

A wiesz, że życia nie odkupisz?

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 08 mar 2009, 0:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Chciałbym ponowić pytanie.

Czy któryś z kolegów mających praktykę na gabarytach może wytłumaczyć mi jak funkcjonują przepisy w jednym określonym przypadku: otóż mamy do dyspozycji zestaw - c.s. trzyosiowy 26 T DMC + naczepa czteroosiowa 46 T DMC. Jak łatwo policzyć daje to mase całkowitą zestawu 69T. Zapis w dow. rej. c.s. ogranicza DMC zest. do 40T. Zakładam , że naciski technologiczne na osie w naczepie i ciągniku nie zostały przekroczone. Nie przekroczono również nacisku na siodło (ok 16T). Pozdrawiam.

Post Wysłano: 08 mar 2009, 1:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Zezwolenie na tonaż potrzeba, liczba osi pozwala Ci na załadowanie auta większą masą i nie przekroczysz nacisku na osie ale dmc się przez to nie zmniejszy.

"MAM WYJE BANE NA TIRY!"

Post Wysłano: 08 mar 2009, 8:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

To teraz ja zadam pytanie:
Boeing produkuje tylko samoloty czy to tylko napis na drzwiach? 30 sekunda filmu jak coś
http://www.youtube.com/watch?v=CEJGrvfcED4&NR=1

Post Wysłano: 08 mar 2009, 17:27

Użytkownik

Użytkownik

Podejrzewam, że to jest ciągnik firmy BOEING, którym wożą skrzydła i inne części. Bardziej im się opłaca kupić własne, niż wynajmować firmy do tego.

Post Wysłano: 08 mar 2009, 19:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Hahah.....amerykańska myśl technicza. Lepiej zrobić jakiś dziwny ciągnik niż naczepe ze skrętnymi osiami. Moim zdaniem to ten "ciągnik" a może "pchaczo podpora" została wyprodukowana na zlecenie Boeinga.

Post Wysłano: 12 mar 2009, 0:40

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
to ja może okazyjnie podrzucę załadunek czołgów po defiladzie wojsk w Warszawie

1Obrazek 2Obrazek 3Obrazek 4Obrazek 5Obrazek 6Obrazek 7Obrazek 8Obrazek 9Obrazek 10Obrazek

Ma ktoś z Was może więcej fotek tego typu pojazdów z wojska? Wiem że oprócz Iveco Trekkerów , Eurotrekkerów i MB Actrosów w naszej armii są też Volva FL i Many F2000 Evolution z tego typu naczepami do czołgów.

Obrazek
Obrazek
(Ze strony MONu).

Post Wysłano: 12 mar 2009, 19:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Transport konstrukcji 6,50m szerokości

http://www.youtube.com/watch?v=AmkBzWf0KM4

Post Wysłano: 15 mar 2009, 2:25

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: daf xf

Witam po raz pierwszy wszystkich uczestników forum :D . Właśnie zostłem "szczęśliwym?" właścicielem niezgorszego zestawu do trasportu "gabarytów". No i jak to bywa -szok na wejściu.
Sądziłem , że w tym mikroświatku elitarnej skąd inąd częsci tranportu drogowego bedę podziwiał mądrych , rozważnych i uczciwych konkurentów, licząc w perspektywie na współpracę z nimi.
No i nic z tego. Bynajmniej na razie. Otóż dzisiaj dowiedziałem sie z wiarygodnego źródła, że można w/g opini niektórych właścicieli, wygrywać przetargi , miażdżąc konkuręcję niską ofertą cenową i jeździć wożąc poważne "gabaryty" za żenująco niskie stawki, jakie obowiązują w transporcie towarów pod plandeką, zwykłymi naczepami. Według mojego szacunku za ok. 0.80 eur/km.Tak postępowały , rugując z rynku małych przewoźników firmy RICO, Transpołudnie i jescze kilka innych. Jaki jest los dwóch wspomnianych ,wszyscy już chyba wiedzą.
Nie chcę tą publikacją spowodować lawiny narzekań , czy wywoływać burzy w postaci inwektyw lub wskazywania firm które czynią podobnie, rujnując i tak kiepski już rynek usług transportowych.Chciałbym tylko zaapelować do niektórych o szacunek. Nie musicie ustępować miejsca w tramwaju staruszce, bo prawdopodobnie nim nie jeździcie. To staruszka jeździ tramwajem który Wy może kiedyś przewieźliście.Nie musicie przepuszczać w drzwiach banku emeryta ,który właśnie przyszedł odebrać swoje 900zł, bo to przedstawiciel baku przychodzi do Ciebie z propozycją kolejnego kredytu.
Szanujcie Siebie. swoją ciężką pracę i swoich pracowników.Jeżeli nie będziecie mieli szacunku do samego siebie , to i Was nie będą sznować.

Transportem zajmuję się od 1989r .

Post Wysłano: 15 mar 2009, 12:09

Użytkownik

Użytkownik

Kolego ja jestem tylko kierowcą ale moim zdaniem dopóki sami nie poupadają tacy to żadne apele tu nie pomogą, i możesz iść co najwyżej do kościoła w niedziele i wyrecytować to co napisałeś wyżej. Przykre bo jakby firmy solidnie zarabiały to prawdopodobnie i my kierowcy też byśmy godnie żyli.

Post Wysłano: 21 mar 2009, 23:15

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: Schwerlastsattelzugmaschine

" my kierowcy też byśmy godnie żyli"
co masz na mysli.....?

Post Wysłano: 29 mar 2009, 18:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: VOLVO

Na szczęście, a może niestety -bo za tym będą się kryły ludzkie dramaty - obecny kryzys w gospodarce już zaczyna wymiatać z rynku firmy, które jeżdżą za stawki nieodpowiadające odtworzeniu taboru i utrzymaniu firmy w dłuższej perspektywie.

Post Wysłano: 06 kwie 2009, 22:43

Użytkownik

Użytkownik

Wrocławska ekipa fotografów oczywiście się pojawiła, wielkie podziękowania dla całej ekipy zaangażowanej w projekt :) kilka pierwszych zdjęc, jak znajde chwile będzie i film.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Strona 14 z 139 [ Posty: 2777 ] Przejdź na stronę Poprzednia 112 13 14 15 16139 Następna