Cytuj:
Wpadłem, ale w moim mniemaniu nie powinno tak być. Skoro lampa jest przeznaczona do żarówki halogenowej to tylko na taką powinna mieć homologację. Teraz mogę sobie założyć xenon, spryskiwacze, poziomowanie i policja może mi g..o zrobić, bo według oznaczeń producenta wszystko jest legal.
A więc tak teraz jestem obeznany na temat xenonów gdyż planuję ich założenie.
I więc tak faktycznie lampa ma homologacje na oba źródła światła gdyż na koszu jest HC DC HR czyli w do świateł mijania żarówka halogenowa lub xenonowa a do światła drogowego żarówa halogenowa.
Wszystko wydaje się legal ale nie do końca gdyż lampa przy świetle mijania ma oprawkę na żarówkę halogenową H7 a nie na żarnik. I tu zaczynają się schody bo żeby założyć tam żarnik musimy tam wpakować Chińskiego Hida który nie posiada homologacji na żarnik. Jak widać jesteśmy i tak w du..e
Dodatkowo po otwarciu lampy mamy wklejkę 2x H7 wiec wszystko jasne.
A więc rozważając za i przeciw lapiej kupić ori lampy fakt wydatek spory ale mamy pewność że bedzie to świecić jak należy.
Kupując zestaw Hid po pierwsze ich żywotność jest bardzo mała niektórzy piszą ze żarniki padają juz po 30 tys km. Po drugie nigdy nie dorównamy jakością światła oryginalnej żarówce.
Po trzecie nie wiadomo też czy przetwornice nie będą zakłócać Pracy CB radia
Moim zdaniem nie warto