Cytuj:
A moim zdaniem ciekawe jest w tym temacie również to, że nie ma tutaj żadnego postu, który by karcił "kombinowanie" z paliwem. To chyba wynik piątki z przodu na stacjach. Zobaczymy co się będzie działo jak paliwo dalej będzie w takim tempie szło w górę.
wermar2....
Cytuj:
Legalność i środowisko przy tych cenach schodzą na dalszy plan. Zero skrupułów.
I wszysto w tym temacie. 100% sie zgadzam. Ceny paliw u nas maja taki stosunek do zarobkow, ze to jest jakas paranoja. Przy takich zarobkach, to paliwo powinno byc 2x tansze, patrzac analogicznie na inne kraje unii (wiem, ze to nierealne).
Cytuj:
Cytuj:
jak ktoś ma plan, żeby jezdzic dłużej na opale lub ma np. dwa auta które będą zasilane tym świetnym
paliwem to wtedy można zainwestwoac w kupno jakiegos piecyka na olej.
Na stacji gdzie kupujesz opał wszystko jest odnotowywane. Wpada kontrola i okazuje się, że w piecyku za 300zł w ciągu miesiąca zjarałeś tyle oleju, że ogrzałbyś w tym czasie 3 bloki mieszkalne...
Cytuj:
Jak sam nazwa wskazuje jest olej opałowy do używania w piecach dlatego jest bez akcyzy
Spokoloko, bez akcyzy to dzisiaj nawet powietrza do oddychania nie ma. Na opale jest, tylko odpowiednio niższa w stosunku do napędowego. Parę lat wstecz była niezła debata na ten temat- czy zamiast walki z jazdą na oo, nie lepiej po prostu zrównać akcyzę.
A jeszcze taka ciekawostka - od nowego roku zacznie prawdopodobnie obowiązywać akcyza na... węgiel
Także jakby komuś marzył się samochód napędzany węglem to też może sobie odpuścić.
Az tak sie moga doczepic do tego ze kupujesz duzo OO? No ale z drugiej strony jak Ci to udowodnia ze uzywales go do innych celow niz ogrzewanie domu, tylko na podst. ilosci jaka kupujesz? A jak ja jestem niezdarny i 3/4 rozlewam w drodze do kotlowni
Mysle ze tak sie to skonczy jak ludzie zaczna masowo zastepowac ON, OO, to zrownaja w koncu akcyze, albo znaczaco podniosa. W tym kraju nikogo zwykly obywatel nie obchodzi.
Pozostaje nam sie cieszyc z ceny diesla 5,30 (za rok pewnie bedzie po 6... i bedziemy wspominac kiedy bylo o 5...).