Cytuj:
Niestety nie mam pewności czy możesz od razu aplikować o kartę. Ja składałem wniosek osobiście w oddziele DVLA, i od razu z prawkiem złożyłem wniosek o kartę.
Aplikować można dopiero po 6 miesiącach rezydentury, ale wymienić można od ręki.
Cytuj:
Aha, dokumenty wysyłasz razem z wnioskiem. Przez ten czas jesteś bez prawka, ale masz potwierdzenie z poczty o wysyłce do DVLA. Możesz jeździć, a w razi kontroli masz jakiś czas na przedstawienie dokumentów. Razem z prawkiem wysyłasz dowód osobisty lub paszport (polecam wysłać dowód).
To nie do końca tak. To znaczy w jego przypadku owszem, ale może ktoś to jeszcze będzie kiedyś czytał. Więc:
Jak się ma brytyjskie: Jeździć bez prawka można tu zawsze i wszędzie, po prostu jak będą chcieli, to mają prawo zażądać abyś się przespacerował do najbliższego komisariatu policji i pokazał.
Jak się ma polskie zarejestrowane w DVLA - jak powyżej.
Jak się ma polskie niezarejestrowane w DVLA: teoretycznie też można jeździć bez prawka, ale jesteś niesprawdzalny w bazie danych. Mogą (ale nie muszą) Cię zatrzymać podejrzewając jazdę bez uprawnień.