Cytuj:
Poczekajmy może na opinie kierowców Scanii a nie opinie 2 miłośników VOLVO. Ja juz swoją wyraziłem i powiedziałem co sądzę o Scanii.
Opinie kierowców Scanii - ok - jest moja opinia, 3 lata temu, przed świętami Bożego Narodzenia miałem okazję zrobić strzał na Budapeszt, 2 letnią wówczas R500 Topline - moja opinia, bardzo dobra kabina pod względem przestrzeni, super brzmienie, rewelacyjne wyciszenie, dobra pozycja za kierownicą, bardo dobry fotel kierowcy (wysokie oparcie, podwójnie łamany, fabryczna skórzana tapicerka), dobra ergonomia, kiepskie dolne łóżko, tunel, choć niski jest dość szeroki, twarde zawieszenie (auto zdecydowanie nie lubi poprzecznych uskoków), strasznie kastrująca silnik półautomatyczna przekładnia, prowadzenie ok - choć Volvo prowadzi się lepiej, dobre hamulce z retarderem.
Może miłość do tego auta zaczyna się po dłuższym czasie eksploatacji? Mnie na kolana nie powaliło - dobre auto generalnie, ale nie magiczne. W mojej prywatnej opinii Volvo bardziej mi podchodzi, choć wypisałbym całą listę rzeczy, którą bym zmienił - czy jestem miłośnikiem? Hmmm... Po prostu staram się oceniać każde auto obiektywnie, a nawet jeśli to na pewno nie tak tempo zaślepionym żeby niemalże pisać pieśni pochwalne czy jakieś inne psalmy ku chwale Volvo (wybacz, ale Tobie niewiele brakuje w powyższym poście
).
Sam ostatnio rozważam zakup serii 4 - ale głównie ze względu na cenę zakupu i ceny części zamiennych, a nie jej "najlepszość".